Dok svijet kleči u strahu pred koronavirusom, koja svakog dana odnosi sve više života, bosanski inat je odlučio ponovo pokazati svoje zube. Grupa mladića iz jednog naselja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, poznatiji kao Alpašinci, odlučili su preuzeti stvar u svoje ruke. Samoorganizovane patrole dan i noć su nadgledale situaciju u svom naselju, kako bi spriječili ulazak koronavirusa.

“Ja sam Mute, vođa pokreta otpora u našem naselju i prvi dan sam okupio najbolje i najspremnije momke u naselju, kako bi zaštitili svoje domove i porodice. Vidimo da vlast nema neke konkretne mjere sigurnosti, te da je čitav svijet u panici, ali mi Alpašinci smo poznati k’o opasni momci. Mi ne posustajemo pred policijom i vojskom, a ne pred nekom bajom što se šatro širi. Kome ba ona ima da se širi po našem naselju?! Neće ona hodati našim fazama kako on hoće već kako joj mi kažemo. Elem, već danima smo organizovali patrole kroz A,B i C fazu, te bez unutrašnjih sukoba zajedno super funkcionišemo kako kolektivna odbrana. Dok ovi šatro naučnici fol prokušavaju pronaći lijek, mi smo svoje naselje odbranili”, kaže Mute vođa pokreta otpora i odbrane ovog naselja.

Mute naglašava da su njegovi momci sinoć uspješno spriječili ulazak koronavirusa, te pokazali svojim primjerom da je samoorganizacija ključ opstanka u ovim teškim vremenima.

“Grupa od pet momaka na čelu sa Ćizom je patrolirala sinoć ulicom kod džamije, kad su iz pravca Dobrinje primijetili čudnu kretnju. Zaštekali su se iza jednog auta te izviđali situaciju, da se uvjere da li je virus ili lažna uzbuna. Ćiza je uspio da procijeni da je virus u pitanju, te mene kontaktirao odmah s upitom šta da radi. Ja sam mu rekao da nema milosti prema virusu, a oni su se junački zaletili preko ceste. Opkolili su koronavirus, pustili ratni poklič i zaletili se na njega. Izboli su ga šaberima nekih pedesetak puta nakon čega je virus nestao. Mi smo prvi slučaj u svijetu koji je uspio ubiti fizički koronavirus. Đe će k’o s Alpašincima”, kaže Mute.

Uprava Grada Sarajeva će danas da dodijeli orden za hrabrost slavnoj petorci, te će pored toga angažovati i Nazifa Gljivu kako bi napisao prikladnu patriotsku pjesmu.