Nakon “provokacija i drskosti” ministra Šarovića, hrvatske vlasti danas su dalje povećale akcize i uvele pojedinačne troškove za različito voće izvoznicima iz Bosne i Hercegovine, prije svega onima koji na susjedno tržište žele izvoziti voće i povrće.

Kako javlja HINA, bh. proizvođači će od sada plaćati po jedan zlatni dukat po jedinici bobičastog voća (npr. šljiva) “kako bi se osiguralo da inspektori za zaštitu potrošača imaju čime okititi kćeri na svadbama”, dok će se od sada na graničnim prelazima očekivati i po uzorak rakije pečene od ovog voća, u svrhe degustacije.

Drugo voće koje se u velikim mjerama prevozi preko Save i Une, poput jabuka i krušaka zadužiće proizvođače sa dva dragulja (u obzir dolaze žad, emerald, rubin i jantar) po kilogramu robe koje će inspekcijske službe koristiti “za balansiranje bioenergija”.

Takođe, preko granice će preći samo one lubenice uz koje se dostavi i ista kilaža visokooktanskog bezolovnog benzina, “za transport robe”.

Radi zaštite hrvatskih potrošača od stranih uticaja uvoz stoke će se ograničiti na ona grla koja kopitama ili papcima mogu po potrebi držati ritam “Lijepe naše” – u obrazloženju je pojašnjeno da će stočari sami snositi troškove obuke. Takođe, uvoz maslina će biti dozvoljen samo onim proizvođačima koji mognu garantovati osnivanje hrvatskog entiteta unutar šest mjeseci od trenutka uvoza voća.

Plaćanje akciza biće za bh. privrednike omogućeno i u istorijskim artefaktima, npr. stećcima ili dijelovima teritorije zemalja porijekla. Na svakih 500kg roba koja pređe granicu omogućen je poseban popust gdje se plaćanje sledeće akcize može izbjeći “zamjenom jedne bosanske riječi hrvatskom”.

“Sve što radimo, radimo kako bi zaštitili hrvatske potrošače od nekontrolisanih uticaja zemalja trećeg svijeta, poput Bosne.” izjavio je Domagoj Domagoj, zamjenik glavnog zaštitnika potrošača Republike Hrvatske.