Sinoć je odigrano finale Svjetskog prvenstva u fudbalu. Na ovom prvenstvu su učestvovale 32 reprezentacije, a pobjedu je odnijela ekipa koja se sastoji iz više afričkih zemalja i nekoliko evropskih. Naime, Afrička unija osvojila je zlatnu medalju pobijedivši Hrvatsku sa 4:2.

Hrvatska je bila bolja, ali nije im se dalo. Međutim, ono što navijači Hrvatske, ali i drugi objektivni gledaoci zamjeraju ovoj “reprezentaciji” jeste da je ona sakupila sve zvijezde s jednog kontinenta i stavila ih u jednu reprezentaciju.

Naime, ova ekipa je sastavljena od igrača iz Malija, Konga, Togoa, Kameruna, Senegala, Gvineje, Angole i nešto malo imigranata iz jedne evropske zemlje – Francuske.

“Ne znam stvarno kako je to moguće da jedna ekipa okupi likove iz nekoliko zemalja. To već odavno nije fer. Pa dosta što je to dozvoljeno klubovima, a sad evo imamo tu situaciju i u reprezentacijama. Stvarno bih volio da mi neko objasni kako ide taj pravilnik FIFA-e. Kontam nešto da bi, ako se ovako nastavi, Sjedinjene Američke Države mogle biti naredni šampion. Kupe fino one djece iz Brazila, Argentine, Urugvaja, dadnu im dobre uslove i eto titule dok si rek’o ‘šta bi’. S druge strane, čestitam momcima iz svih zemalja. Dobro su igrali”, kaže Damir Sigurica iz Širokog Brijega.

Redakcija našeg magazina je pokušala dobiti Predsjednika Svjetske fudbalske federacije, gospodina Infantina, ali je on bio zauzet slavljem pobjede udruženih reprezentacija.