Učesnici i učesnice u BH. saobraćaju su česta tema učesnika i učesnica u BH. saobraćaju. Šatro vam donosi presjek najvidljivijih.

 

Ja sam stariji

Za ovakvog vozača ne vrijedi nijedno pravilo u saobraćaju osim toga da je stariji. To što je stariji znači da ima pravo da uzme prednost, prođe kroz crveno, parkira na mjesto koje ti čekaš, blokira ti prolaz i gleda u tebe dok mu trubiš. Ovakvim vozačima je posebno milo posvađati se na neku beznačajnu gestu, a specijalnost im je preticanje na punoj. Čim vide P na poleđini auta, uključe nitro. Ova kategorija nema isključivo definisan spol, ali njihove se osobine najviše manifestuju kada se ispred njih nađe mlada vozačica.

Beta mužjak

Buba Corelli, miris za auto, ispolirane felge i nisko sjedište su prve značajke da u autu sjedi beta mužjak. Ova kategorija se voza u nabudženom autu jer misle da će im to donijeti nabudžen život. Nisu ofanzivni poput onih iz prošle kategorije, ali česti su izleti u konflikte na cesti. Odustali su od svih vrijednosti kojima ih je majka učila te, razočarani u žene, život i svijet, prebacili u petu. Toče dizel za 80 maraka, od cvaje plate piće najboljim sifonima u kafani. Vrate se sami kući.

Defanziva

Ova široka kategorija vozača i vozačica na Balkanu uključuje roditelje s djecom, nesigurne novake u saobraćaju, osobe koje zalaze duboko u analizu psihologije Balkana, studente i studentice koji ne spadaju u prošle dvije kategorije, te druge ljude koji auto posmatraju kao sredstvo prevoza.

Taksi

Trebaju tekst za sebe. U saobraćaju se često naduravaju sa sljedećom kategorijom.

E neš

Kategorija vozača i vozačica koje ne daju taksistima da im se uvale ispred. Puno psuju masno i glasno. Deru se iz auta i trube. Ljute se lako i prolaze kroz žuto u zadnjoj milisekundi. Lamela im redovno gori jer voze k’o da jašu. Ili slušaju glasnu muziku ili je nikako ne slušaju. Međutim, ako naprave grešku u saobraćaju za koju ih se želi sankcionisati, pretvaraju se u umiljate rakune sa tužnim njuškicama. Jedina kategorija kojoj izvlakuša sa mrtvim uglom prolazi.

Obavljači

Učesnici u saobraćaju kojima je ili mrsko ili žure. Nerijetko im iz gepeka vire vrata veš mašine, pola itisona, drva, frižider, jelka, dijete, cuko, kese, roštilj, otpali dijelovi auta. Ako je gepek pak zatvoren, znači da unutar auta različiti mirisi, okusi, stvari i bića vode autonomne živote. Obavljači nisu omiljeni na cestama sa punom, te im se redovno, sa više od osam psovki koje uključuju majku, psa, oca, sunce i druge, kompleksnije koncepte, zamjera na primitivnosti.