Marko Tomaš, učenik modričke gimnazije privukao je veliku pažnju internacionalnih medija, posebno onih specijalizovanih za video igre, jer je postavio novi svjetski rekord u popularnoj video igri “3D pinball” koja dolazi integrisana uz sve Windows XP operativne sisteme.

Kako javlja OBN, mladić je jučer na blok času informatike, na kom je informatički nepismeni profesor tehničkog obrazovanja po hiljaditi put objašnjavao da se “računar ne gasi, već isključuje – on ne gori!”, igrao jedinu igru koju informatička sekcija nije sklonila sa njegovog “pentiuma dvice” – 3D pinball.

“Za samo 90 minuta, Marko je uspio postići rekordnih 196300 bodova u 3D Pinballu. Ovo nevjerovatno dostignuće sigurno neće ostati nezapaženo u svijetu e-sporta” prenio je OBN.

3D Pinball je offline igra, simulacija popularnog flipera, u kojoj igrač, upotrebom 4 dugmeta na tastaturi upravlja palicama i pokušava steći što više bodova prije nego mu sve tri kuglice propadnu. Najveći dio bodova Tomaš je stekao još sa prvom kuglicom, a zaista napeto postalo je sredinom drugog časa, kada je ostao na zadnjoj loptici.

“Uspio sam zahvaljujući podršci razreda, bez njih danas ne bih bio nigdje. Oni su zapričavali profesora skoro sat vremena kako ne bi upratio da se ja igram.” objasnio je Tomaš.

Posljednji rekord u ovoj igri postavljen prije skoro 10 godina kada je Windows Vista zamijenio do tada neprikosnoveni Windows XP u većini zemalja svijeta. Bosna i Hercegovina jedna je od posljednjih država gdje se u školama, u nastavi informatike, koristi arhaičan software-u nekim školama još uvijek je u upotrebi i Windows 98 i Millenium.

“Nisam nikada razmišljao o karijeri u profesionalnom e-sportu, ali stigle su neke ponude o kojim ću još malo da razmislim sa svojim roditeljima.” rekao je novi svjetski šampion u 3D pinball-u.