Na farmaceute u Bosni i Hercegovini se često gleda kao na trgovce s nekom tamo lijevom diplomom iz Kiseljaka koja im služi da znaju razlikovati nazive lijekova i oblike kutija u kojima se nalaze neki tamo lijekovi. Našoj redakciji su se požalili farmaceuti iz Sarajeva, koji žele da educiraju građane o tome koji su odgovori na najčešće postavljana pitanja na njihovom radnom mjestu, te ovim putem šalju apel da im ista više ne postavljaju bar čitatelji našeg portala.

1. MOŽE LI BEZ RECEPTA? – Ne može, ako treba recept mora vam ga propisati doktor, to mi ne radimo da bismo bili đubrat već da ne biste pocrkali.

2. MOŽE LI DUPLA DOZA DA NE DOLAZIM PONOVO? – Ne može. Prosto i jednostavno ne može, a odgovor je isti kao na prvo pitanje, ne želimo da vas nosimo na duši kad se predozirate.

3. Hej može li deset kutija Tramala, donesem ti recept? – Ako ste neka gromada od čovjeka koja je strašna i koja izgleda kao da će nas prebiti postoji opcija da ovo dobijete uz krivičnu prijavu ali generalno, svoje dilerske sposobnosti bar potkrijepite receptom od nekog isprepadanog doktora.

4. Daj mi neki antibiotik, malo kašljem. – Moramo vam objasniti da se antibiotik ne pije svaki put kad zakašljete, a ako ga pijete često može se desiti da vam se razvije rezistencija. Ma ustvari, znate šta, NE MOŽE jer mi tako kažemo.

5. E daš mi kapi protiv zubobolje, nešto me malo boli pa da ne idem kod zubara? – Ako vas bole zubi najpametnije je da odete kod zubara. Molimo vas idite kod zubara.

6. Da li se kondom može koristiti više puta? – Kondom se koristi ukupno jednom kad ga otpakujete, za svaki naredni put trebate novi.

7. Može melem protiv krpelja? – Onaj, idite u ambulantu na antitetanus i praćenje prije nego što vam naraste nova noga, nemojte biti glupi.

8. Ali doktor je rekao drugačije, šta vi znate? – Doktor vam da dijagnozu, propiše recepte, a naše je da procijenimo da li je recept ispravan ili vam doktor pokušava uvaliti neke reklamne proizvode za koje oni dobiju procenat.

9. Mogu li dobiti test za trudnoću? – To je onaj, za jaranicinu poznanicu od jaranice od tetkine komšine od poznanice.

10. Imate li Viagre za bez recepta? – Što se nas tiče može, ali ono imate opciju da vas zvekne srce jer vam ih nije propisao doktor.

11. Moja komšinica pije XZY pa bih i ja htjela da probam XYZ? – Ne može, kratko i jasno.