Na graničnom prijelazu u Brčkom službenici su jučer prijavili alarmantnu situaciju. Sve granične i pogranične službe morale su biti prebačene u Brčko kako bi obuzdale najezdu radnih mjesta koji su se pokušali prošvercati u BiH. Koristeći izbjegličku krizu i spušten gard graničnih službenika, radna mjesta su se, prerušena u perspektivu, na kamionu iz Njemačke planirali prevesti do Sarajeva i tu se smjestiti dok se situacija malo ne smiri. Na sreću, otkrio ih je službenik koji je pažljivo pratio sve kretnje i spriječio ulazak u BiH.

”Bio sam na smjeni taj dan, sedmi sat dežure je proticao, popio sam jedno 15 kafa s pumpe i jedva se održavao budnim. Čuo sam tad da se nešto komeša u kamionu koji je prelazio i otišao da provjerim. Rekao sam mu da stane sa strane i kad sam otvorio imao sam šta vidjeti. Naravno reagovao sam po službenoj dužnosti i poslao ih nazad u Njemačku gdje im je i mjesto.” kaže D.B. službenik koji tu radi već 15 godina.

Kontaktirali smo i službu za radna mjesta u Njemačkoj koja nam je dala kontakte nekih od prestupnika. ”Htjeli smo doći u BiH jer smo čuli da smo dole dosta traženi. Skupilo se nas sto hiljada, nisu svi htjeli, više od 3 miliona ih se oglasilo na naš poziv i krenuli smo za Sarajevo. Prerušili smo se u perspektivu jer smo čuli da nas tako niko neće gledati. Htjeli smo iskoristiti ovaj momentum koji se dešava u BiH trenutno, ta silna potraga za nama, i doći i snaći se kod vas.” Kaže jedno radno mjesto.

Drugo dodaje: ”Ne možemo ovdje više biti sretni. Ovdje nas iscrpljuju, sve nam uzimaju. Mi nudimo sebe na osam sati, oni rade po deset, 12, vikendima, prekovremeno. U Bosni su nam rekli da nas neće toliko izrabljivati, da neće tolko raditi na nama, da ćemo često imati pauze za kafu, jelo, seks, sve ostalo. Ali nažalost, nismo prošli”.

Od sada će se na graničnim prelazima pojačati kontrola za svim radnim mjestima koja dolaze ili odlaze iz zemlje, a bit će ugrađeni i posebni radari koji će moći spriječiti ulazak radnih mjesta koja su prerušena u bolju budućnost, perspektivu, razvoj i napredak i slične ekonomske neprilike.