Ukoliko ulazite u ozbiljnije godine tokom kojih vas na porodičnim ručkovima roditelji, šira i uža familija, te komšije ispituju kad ćete se ženiti i ima li tu šta na vidiku u kontekstu vašeg razmnožavanja onda ste vjerovatno primijetili da više ne možete piti kao što ste mogli kada vam je bilo devetnaest. Naravno, sve je individualno ali u nastavku vam Šatro.info donosi pregled osnovnih znakova koji govore da više ne možete ići po kafanama i podnositi alkohol srijedom navečer kao što ste nekad mogli.

OPORAVAK TRAJE DUŽE NEGO IZLAZAK – Izašli ste i bili vani nekih pet, šest sati. Popili ste šta je već pod ruku došlo. To je bio petak, a vi ni u nedjelju popodne niste još sredili proljev, a i glava vas boli. Onda je možda vrijeme da sebi priznate da ne možete baš piti i danas kao što ste mogli na fakultetu.

DVIJE PIVE – Ukoliko vam je maksimum prije nego što odete pod sto da popijete dva velika točena, a nekad ste mogli slistiti flašu travarice to je dobar indikator da je će uskoro vrijeme za penziju.

DO 10 I ONDA KREVET – Vaša luda noć u kafani završi tako što ste u deset sati navečer u krevetu (i to svom sopstvenom) i bez neke manje ili više poznate osobe, a prije ste zatvarali Kiborg, stari ste. Jebi ga, žao nam je što vam mi ovo moramo reći, ali nakon što ste vi legli neki vi, 10 godina mlađi, skaču i daju ga po raznim podijumima još četiri do sedam sati.

Jao sinoć sam ostao do pola 11

UZIMATE BOLOVANJE NAKON KAFANE – Ako nakon lude noći u kafani morate da uzmete bolovanje i naredna tri dana provedete mamurajući pod dekicom uz mnogo vode, to vam je dobar indikator da godine uzimaju danak.

TABLETE ZA MAMURLUK – Prije ste mogli spojiti tri dana kafane s jednim Caffetinom i možda jednom supom na sva tri dana. Sad nakon tri mala točena idete na detox dijetu, pijete cijeđene sokove, imate cijelu “mamurluk kutiju” tableta… Čestitamo penzija.

Ma samo malo da se popravim

NE RADITE SRANJA – Ako vam posljednjih nekoliko pijanstava nije završilo iznošenjem radijatora iz kafane dok žvaljite daleku pra, pra unuku od Mehmed paše Sokolovića, niste poslali poruku nekom kome niste trebali ili se pokupili sa čikom koji je vlasnik kafane onda čestitamo odrasli ste. Čestitamo, također ste i za kafansku penziju.

Nisam ima pet godina… jebi ga

ZVUKOVI BOLE – Boli da slušate kako glasno neko diše pored vas naredni dan. Ako zazvoni telefon, vi molite da osoba koja zove crkne u mukama, iako je to vaš najbolji prijatelj koji vam nosi čorbu i ćevape. Na majčin poziv samo pritisnete “mute” i okrenete se na drugu stranu. Također penzija.

IZGOVORI ZA IZBJEGAVANJE KAFANE – Ukoliko ste primijetili na sebi da često tražite izgovore da ne idete u kafane, već biste radije gledali filmove i išli u pozorište, igrali biste neki sport, otišli na bilijar, pikado, kuglanje… šta da vam kažemo. Odgovor znate.

NE SJEĆATE SE KAD STE BILI RADNIM DANOM U KAFANI – Prije vam je bila rutina da ponedjeljkom idete u Bosnu, četvrtkom u City Pub, a između gdje skontate? Sada više ne? Zapitajte se zbog čega je to slučaj…

NE LOMITE ČAŠE KAD VAS PJESMA POGODI – Jer vas nijedna ne pogodi, jer idete spavati u devet.