Budući da se nalazimo pod teškom čizmom strašnog kapitalizma svi prije ili kasnije moramo raditi. Tužna činjenica je da veliki broj poslova zahtjeva kontakt sa drugim ljudima. Šatro info želi da pripremi svoje čitatelje na tu vrstu kontakta i da vas najiskrenije upozori na mogućnost susreta sa nekim od ovih tipova. Napomena: Sve kategorije se mogu poajviti i u muškom i u ženskom rodu, osim nekih koje se pojavljuju samo u jednom rodu, no to možete samostalno skontati.

1. NOŽOZABADAČ – Tip kolege koji će učiniti sve kako biste se osjetili sigurnim i kako biste mu vjerovali, a onda će vam tako nabiti nož u leđa da će vam izaći naprijed. Ovo je zmija kojoj ne trebate vjerovati. Obično je fina, mirna i tiha. Dok ti ga ne šukne.

2. ŠTREBER – Ona koja ne konta funkciju zaposlenja i da nije najbitnije raditi, raditi i samo raditi već sa što manje truda uraditi naizgled što više posla. Obično plače kada ne dobije promaknuće nakon godina rada i truda pa onda gađa zemljom vanjske zidove kompanije.

3. STUDENT ROB – StudentRob je najjadnija kategorija, jadnija i od pripravnika. Ovi ljudi obično postoje u kompanijama koje moraju prikazati svojim međunarodnim šefovima da pružaju mladima šansu. Obično te iste mlade tjeraju da nose kafe, sklone se u stranu i broje papire i sortiraju ih po bojama. StudentRob ako završi fakultet evoluira u Pripravnika.

4. PRIPRAVNIK– Pripravnik je u suštini StudentRob samo sa završenim fakultetom.

5. RAJA – Raja lik ili cura je osoba koja će ti vrlo rado pomoći ukoliko može. Pokrit će te pred šefom, psovati s tobom kad vam dobavljači seru i generalno je osoba s kojom bi rado otišao na pivu što ponekad i uradiš. Ako prepoznaš u svom okruženju ovu osobu čuvaj je kao što je Mali Princ čuvao svoju ružu.

6. JA SAM NAJPAMETNIJA – Ona treba s posla koja jednostavno SVE zna, u SVE se petlja, SVE razumije i SVE će da ti objasni. Obično zaposlena preko kreveta.

7. TRAČARA/MAHALAC– Zna sve o svemu i svima, zna s kim se taslači Hana s petog sprata, zna koga šef privodi u hotele na račun firme i zna kakav je ko. Obično ove priča dijeli svima jer zašto da ne? Ukoliko joj ispričate nešto u povjerenju šansa da do ručka za to zna cijela firma je ogromna.

8. IDIOT – Ovo je onaj tip kolege koji je jednostavno idiot. Koliko god mi pokušali da ublažimo ovaj naziv idiot je idiot. Ova osoba će najvjerovatnije da izlane nešto pred šefom (slučajno ili ne), uvalit će vas sve u radne vikende, ako vam treba pomoći neće to uraditi i neće se čak ni praviti da mu/joj je krivo. Ako se selite i pakujete kutije šansa da će ova osoba da ode na čaj u tri popodne i da se nikad ne vrati je ogromna.

9. DOŠLA PREKO VEZE – Vrlo otvoreno na tu poziciju došla preko veze i trenutno se ponaša kao da je uhvatila Boga za bradu. Sve joj je mrsko, ne radi joj se ništa, prima joj se plata i to je to. Ako joj skrenete pažnju na njeno ponašanje skinut će vas s dnevnog reda pozivajući se na nekog šefa koji joj je “veza”.

10. POLUPIJANAC – Ova osoba se manje/više na poslu pojavljuje u polupijanom/napušenom stanju i generalno je boli ćošak za sve. Nikom nije jasno kako zadrži posao.