Fotografiranje svadbi i freelance fotografija je postala trend među mladim ljudima koji posjeduju profesionalni foto aparat i imaju dovoljno vremena vikendom da za 100 KM fotografišu svoje prijatelje i njihove svadbe, krštenja, sunećenja i rađanja.

Šatro info vam donosi pregled stvari koje jednostavno morate uraditi vašem prijatelju fotografu kako biste mu pokazali da ga poštujete.

1. Fotografove usluge se ne plaćaju/jako malo plaćaju – Fotografisanje zapravo nije posao i osim ako baš čovjek ne radi za Vogue nema potrebe da mu se tu nešto puno plaća. Nek jede i pije na svadbi i eto još petobu dobije i dobar.

2. Savjetuj ga gdje treba da slika – Jer, iako je on fotograf ti najbolje znaš koji predio grada je najbolji i najuslovniji za fotkanje. Također znaš koji ugao je dobar i šta je to portret, a šta nije i koji je fokus najbolji. Za dodatni užitak, možete mu malo čačkati po aparatu, kliknite koje dugme i to.

3. Savjetuj ga koji objektiv da koristi – To što ima stranicu na Facebooku ne mora da znači da ima pojma o fotografisanju, nauči ga koji objektiv kad da koristi. “De ovaj bijeli, on mi nekako dobar izgleda” ili “Haj probaj s ovim manjim, možda to ima neke veze s veličinom” su neke od rečenica koje možete koristiti.

De malo ovaj desni sad

De malo ovaj desni sad

4. Savjetuj ga koje svjetlo je dovoljno/najbolje.

5. Provjeravaj svaku sliku i govori da nisi najzadovoljniji/a – Uvijek može najbolje, a kako je najbolje to ti najbolje i znaš. Pogledaj fotku čim je uslika, a onda nonšalantno reci da se može i bolja fotka napraviti i da očekuješ više. Rođak Senad bolje slika, mogli smo njemu cvaju dati.

6. Očekuj da na svadbu dođe u 7:00 i da sa iste ode nakon svih gostiju. To mu i recite.

7. Fotograf mora biti aktivan tokom cijele svadbe, kud vi okom on skokom. Ako Amara pijanog treba skidati sa svadbene torte i to treba.

8. Nek mu gosti pucaju pored glave. Svadba je, slavi se, popilo se, okej je da se puca. Pored fotografa. Nema veze ako je ratno dijete. Tim bolje. Trebao se naviknuti.

9. Nakon što fotograf obradi fotke obavezno ih i vi još jednom preradite na svoju ruku. Ono ubacite u neki filter, tipa sepia, ali ga namaksajte da gori jedno pola slike. Naravno, to objaviti na svim društvenim mrežama i tagovati fotografa. Možete ubaciti i nekih srca na nju. Ima sad aplikacija za to kol’ko hoćete.

E SAD JE DOBRA

E SAD JE DOBRA

10. Reci da to može i bolje.