Prvi mjesec u godini, pored toga što je okarakterisan kao mjesec radikalnih promjena životnih navika koje čvrsto donesemo u noći s 31.12. na 01.01. (kojih se pridržavamo barem prva dva dana u mjesecu), s druge strane i loše imovinsko stanje je također jedna od glavnih karakteristika ovog mjeseca. Troškovi koje imamo tokom praznika su gotovo nemogući, a jedino što nam ostaje je da se zaključamo u toplinu svoga doma. Kada ste već osuđeni da dane provodite u kući, barem ih učinite zanimljivim i dinamičnim kroz deset solucija koje vam donosimo:

1. Knjige zapravo možete čitati – Iako većini knjige služe čisto kao dekor za police, te eventualno podupirač za neravnomjerno balansirane predmete, knjige zapravo možete i čitati. Januar je super prilika za neka nova znanja, naučite nešto novo te proširite fond riječi kojim raspolažete. Zato knjige preporučujemo kao favorit broj jedan u hladnim i kokuznim januarskim danima.

2. Redovno raspremanje stana – Zbog silnih obaveza oko posla, te aktivnosti koje imamo iz hobija poput zaglavljivanja po kafanama i bespotrebnog buljenja u TV, često svoj životni prostor dovedemo u takvo stanje da više liči na kulise filma o nuklearnoj katastrofi nego na mjesto u kojem obitava nešto živo. Često morate raspremiti malo stan prije nego pozovete spremačicu, jer imate barem zrno stida i sramote u sebi. Januar je idealan mjesec da stan raspremate postepeno barem jednom u pet dana, kako vam se ne bi nagomilalo.

Ja ovo 'vako baš sretna kad čistim i perem he he

Ja ovo ‘vako baš sretna kad čistim i perem he he

3. Scenarij “dižem ruku na sebe” – Ah da, ti divni momenti kada jednostavno satima buljite u plafon i razmišljate o svim svojim životnim grešaka, prilikama koje ste propustili, te podsjećate sami sebe koliko se zapravo mrzite zbog toga što k’o ukopani posmatrate kako se oko vas sve raspada, a vi ne činite apsolutno ništa da to promijenite. Januar je idealan mjesec da te sesije pojačate, a još vam ide u prilog i depresivno vrijeme. Ukoliko uspijete da ga preživite bez da dignete ruku na sebe, čestitamo, najjači ste na planeti!

4. “Ma mogli smo kod mene” – Činjenica da niste samo vi kokuz u ovom periodu, ali se nekako svi trude to prikriti, te vade neke stare fotografije i objavljuju ih na društvenim mrežama, kako bi zavarali sebe i druge. Ne okolišajte, budite prvi koji će na suptilan način prekinuti tu neugodnu šutnju. Pozivom na druženje u svoj stan na partiju neke društvene igre je ponuda koja se ne odbija kome god da je uputite, obzirom da svi sjede kući i samo čekaju ko će prvi pozvati.

5. This is Sparta! – Kokuz možda jeste, ali svako sebi može priuštiti nekih pedesetak maraka kako bi uplatio jedan mjesec teretane. Idealna prilika da se pretvorite u Leonidasa, jer svakako nemate šta da radite, pa imate vremena da u teretanu idete dva do tri puta dnevno. Posvetite se sportu, podignite samopouzdanje i zapamtite ključnu stvar. Masa je mama!

Ma malo ja to do februara he he

Ma malo ja to do februara he he

6. Odoh majko u gejmere – Sigurno imate barem neki komad tehnologije u kući na kojem možete igrati neke od najpopularnijih online igara. Bilo da je konzola ili PC, iskoristite vrijeme pravilno, te se istrenirajte u igrama poput Fortnitea ili PES-a, te dajte barem sebi šansu da se prijavite na neko takmičenje i tako eventualno i zaradite koji dinar. Možda sebi omogućite neki novi životni put o kojem ste sanjali od malih nogu – da igrate igrice i da vam pri tome neko masno plaća za to.

7. Youtuber – Možda i najbolja metoda kako utrošiti vrijeme tokom januara je da napravite svoj YouTube kanal. Razmislite dobro o konceptu svog kanala, šta da snimate i kako da postanete popularni. Imate mnogo vremena da ga uspješno pokrenete. Danas vam nisu potrebne ni zasebne kamere, ukoliko imate dobar mobitel riješili ste sve svoje probleme.

8. “Kad sat zazvoni” – Nakon što danima buljite u jednu tačku i nemate pojma šta da uradite kako bi se barem malo zabavili, na pamet vam mogu pasti genijalne ideje, poput one da vam je majka nekada prije 15 godina kupila gitaru, koja stoji u ćošku i dalje s istim žicama, a vi ste je svega dva puta uzeli u ruke. Uzmite krpu, skinite prašinu, zauzmite gard, otvorite tablature i učinite prvi korak da postanete najveća zvijezda dnevnog boravka.

Koja li je ovo žica da mi se sjetit'

Koja li je ovo žica da mi se sjetit’

9. Reuf Photography – OK, svjesni smo da je nemoguće sjediti u kući mjesec dana bez da izvršite samoubistvo i da samo rijetkima to pođe za rukom. Izađite, prošetajte, ne košta ništa, uzmite svjež zrak i tako zaneseni u hodu niz neku aleju, otkrijte u sebi talenat koji tinja u vama godinama, a vi ga nesvjesno potiskujete – fotograf! Počnite fotkati, napravite zaseban profil na Instagramu, pokažite svoju umjetničku notu svima i dokažite da vam ukus za estetiku ipak nije ravan raspalom opanku.

10. Obnova gradiva – Niste neki filmofil, ali se lijepo s vremena na vrijeme prisjetiti tih nekoliko filmskih naslova koje nanovo gledate. Maratoni Star Wars, Gospodar Prstenova i Harry Potter filmova će vam pomoći da dočekati prvi februar dok kažete Obi Wan Kenobi.