Ako ste ikad bili u Sarajevu ili imate tu čast da živite u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nužno je da naučite kako treba da se ponašate u sarajevskom javnom prevozu i bitno je da nikako i ni po koju cijenu ne odustajete od ovih pravila ponašanja.

Šatro info za vas donosi pregled najbitnijih pravila koja morate poštovati kako vas građani Sarajeva ne bi proglasili papkom u vozilu javnog prevoza.

1. KARTA SE NE KUPUJE – Koliko god novca imate, u javnom prevozu kartu ne kupujete. Iz principa, jer šta on meni ima da naplaćuje kartu, a ja ovdje živim?

2. NAJEDITE SE BIJELOG LUKA – Ako ne kupujete kartu jer niste papak, veoma je bitno da se najedete bijelog luka kako biste se zaštitili od svih bakterija s kojima se možete susresti u tramvaju.

3. RED VOŽNJE NE POSTOJI – Koliko god vi mislili da ste krenuli na vrijeme, ukoliko se vozite sarajevskim tramvajem ili trolejbusom šansa da ćete na vrijeme stići na željenu destinaciju je minimalna, praktično nepostojeća. Krenite dan ranije kao u dobra, stara vremena.

4. TUŠIRANJE NIJE OPCIJA – Kada se vozite javnim prevozom u Sarajevu, tuširanje nije opcija iz nekoliko razloga. Prvo niko to ne radi, drugo i da radi bolje mirišu ovi koji to ne rade, a ono što je najbitnije jeste svakako da će revizori pobjeći od vas ako smrdite na kilometar.

5. UVIJEK STANITE NA VRATA – Nije bitno da li idete jednu stanicu ili milion, da li ima mjesta na sredini ili ne, ključno pravilo je da uvijek morate da stojite na vratima da ne bi ne daj Bože neko na vrijeme izašao iz tramvaja bez da se gura s vama.

6. LJETI SE PROZORI NE OTVARAJU – Jer propuh.

7. ZIMI SE PROZORI NE OTVARAJU – Jer propuh.

8. OK JE DA TE LIK UHVATI ZA DUPE – Ako si žensko okej je totalno da te nepoznati lik uhvati za dupe, da si neka dama ne bi se vozila tramvajem.

9. STARIJIM LJUDIMA NE USTAJ NI U LUDILU – Šta oni imaju da se voze kad oni hoće i gdje oni hoće.

10. BAR TRI PUTA TOKOM VOŽNJE DOBACI VOZAČU DA MI NISMO KROMPIR I DA SE VRATI U ELO IZ KOG JE DOŠAO!