Približava se mjesec maj, a samim time i proslava Dana rada. Novinari portala Šatro Info tom prilikom donose vam prijedloge kako ga proslaviti. Naravno, ove savjete donosimo najviše muškarcima, koji su u većem dijelu slučajeva zaduženi za organiziranje prvomajske proslave, na koju su žene dužne samo donijeti salatu te potom volonterski oprati suđe iako se organizatori tome protive.

1. Uz meso i koke
Od davnina, na Balkanu se Prvi maj proslavlja uz crveno meso i žene. Alkohol je čest i moguć, no ne nužan, kao ni salate, deserti, kola, litri sokova i cigare, sve te stvari koje prijete da će se po kući vući do Bajrama. Ova proslava je poželjna čak i u lošijim vremenskim uvjetima, što je još jedna pojava nerijetko vezana za Prvi maj. Meso se može ispeći i u rerni, na terasi, pod tendom ili u garaži, u nekim vanrednim slučajevima čak i u gepeku auta. A neke će žene valjda doći, pa makar samo da se pozdrave.

2. Uz koke i meso
Još jedna iznimno zastupljena varijanta u balkanskim prvomajskim proslavama. Ona se međutim može odigrati samo ako su u fokusu neke ljubavne zavrzlame među organizatorima proslave i pripadnicama ljepšeg spola, više nego ideja jedenja. Tada mesa treba biti u izobilju, budući da cijeloj situaciji treba lajtmotiv. Meso u ovom slučaju nije puki objekt želje i potrebe, već postaje i ključna tačka dokazivanja o vještinama roštiljanja, tema ako drugih za razgovor izostane, jedna od mogućnosti bacanja spike curi iz snova te, nakon svega, probavljiv suvenir za dugo sjećanje.

Ovo ćete doživjeti vjerovatno samo ovdje... da na Internetu

Ovo ćete doživjeti vjerovatno samo ovdje… da na Internetu

3. Uz koke
Rijetka pojava koja može značiti nekoliko stvari. Ili se po meso nije stiglo, ili se mesu nešto desilo, ili se ostalo bez roštilja, ili se ostalo bez para, ili su koke veganke. Ako su koke veganke, a mesa nema, sa kokama je guravo, ali se nadamo da će vam nakon ovog uviđavnog poteza ipak poći za rukom.

4. Uz meso
Ne tako rijetka pojava koja samo može značiti da vam nije pošlo za rukom.

5. Brate na more
O ovome se pričalo prije osam mjeseci, štedilo do prije šest, spominjat će se još sedam do deset dana, a onda će ideja otići u smetljište prošlosti i utihnuti, kao jaganjci. Brela su bila prva opcija, Tučepi druga, Zaostrog treća, Neum četvrta, a realno će se sjediti kod Muhe na vikendici, ako i to.

6. Prvi maj je komunistički praznik i mi to ne slavimo
Ako ste Bošnjak, pročitajte ovaj paragraf. Prvi maj se nekada slavio na ovim prostorima, ali došlo je do modernizacije društva u svim poljima i stoga su ovi ostaci komunizma nepotrebni. Lijepo je imati neradne dane, ali treba ih nazvati nekako drugačije, i da se prestane s tim nekim slavljima, ko još slavi rad.
Ako ste Srbin, pročitajte ovaj paragraf. Prvi maj se nekada slavio na ovim prostorima, ali došlo je do modernizacije društva u svim poljima i stoga su ovi ostaci komunizma nepotrebni. Lijepo je imati neradne dane ali treba ih nazvati nekako drugačije, i da se prestane s tim nekim slavljima, ko još slavi rad.
Ako ste Hrvat, pročitajte ovaj paragraf. Prvi maj se nekada slavio na ovim prostorima, ali došlo je do modernizacije društva u svim poljima i stoga su ovi ostaci komunizma nepotrebni. Lijepo je imati neradne dane ali treba ih nazvati nekako drugačije, i da se prestane s tim nekim slavljima, ko još slavi rad.

Zločinac

Zločinac

7. S njegovom familijom
OPA! Neko je baš zglajz’o?! To znači ili da nemate marke ili da ste baš lijeni k’o ćuskija i niste organizovali ništa, pa ćete se zadovoljiti sa bilo čim da biste pojeli dvaes’, tries’ ćevapa i malo salate. Za neki ćevapčić i sudžukicu ćete istrpiti sva pitanja “ima l’ cura/momaka”, “dokle je faks”, te “hoćete li rađati uskoro”. Ma haj šta fali. Možda bude i janje.

8. S njenom familijom
Onda kad ste se napili s Emirom i Adisom, pa došli i povratili po novom tepihu u hodniku i novim cipelama koje su bile tek kupljene, pa bolovali tri dana i izgubili tri dnevnice zbog toga… je l’ da da vam nije trebalo da obećavate ništa tad? Ono, nije vam trebalo ni da radite to sebi, ali hajde desi se, muško ste. Ubuduće nikakva obećanja u stanjima potpune bespomoći, jer sad valja slušati kako je Majin muž mnogo uspješniji i nedavno joj je kupio divan set nakita čisto zato što je voli.

LUDILOOOOOO

LUDILOOOOOO

9. U gradu
Imat ćete četiri, pet slobodnih dana i niste uspjeli makar da smislite neku vikendicu ili barem da odete s njenom ili njegovom familijom, pa čak i da istrpite čudna, dosadna i glupa pitanja, koja su svaki put ista. Hmmm. Dobro. Onda vam želimo dobar provod. Šalimo se, neće vam biti dobar provod. Završit ćete u nekom kafiću i praznom gradu, gdje će vam vjerovatno konobar psovati najmilije, jer ste se pojavili baš vi i pitaće se da li je moguće da ima takvih debila koji za Prvi maj na Balkanu nisu skontali ama baš ništa osim da njega zajebavaju taj dan.

10. Radim
Čestitamo. Vi ili radite na kasi u nekom od lanaca super marketa u BiH ili ste novinar/ka. U svakom slučaju, trebali biste se ozbiljno zapitati o svojim životnim izborima. Pogotovo o izboru karijere.