Sigurno ste se nekad zapitali kako biti postati popularan, relativno bogat, da vas vodaju po televizijama i mlatite praznu slamu u krug već 40 godina a pri tom da vam plate za to.

Postoji nekoliko provjerenih metoda, od starlete preko turbo folk pjevača. Međutim, onima iole emancipovanim je ta vrsta metoda malo ispod časti, tako da smo pronašli idealan put za sve one koji žele biti šatro urbani, umjetnički okarakterisani, mamini sinovi ali u isto vrijeme i bespotrebno buntovni, te svoje ime pokušavaju izgraditi preko, nazovimo rock benda. Veoma jednostavno u tri riječi, Sead Zele Lipovača.

Predstavljamo vam 10 koraka kako postati Zele, odnosno pratiti put velikog čarobnjaka, jer logično, niko nije dovoljno dobar da bude Zele:

1. Potrebno je napisati pjesmu poput Jedine moje i Krivo je more. Na prvu, te dvije pjesme ne zvuče ništa bolje od prosječne dječije uspavanke ili literarnog rada učenika trećeg razreda osnovne škole „Donji Plav“, naravno iz Plava. Međutim, aktivnim probijanjem mozga putem sredstava informisanja u periodu od 40 godina, logično je da će i madagaskarski lemur čuti za ove dvije vokalno instrumentalne, nazovimo kompozicije.

2.Morate imati specifičan izgled i stajling. Nije bitno kako svirate, bitno je kako izgledate, jer logično, karte ne prodaju note već količina bespotrebnog cirkusa vezanog za izgled. Tu se može povući i paralela sa turbo folkom, s tim da Zele uspješno gaji buntovni izgled vampira izbačenog sa Univerziteta u Travniku, koji studij smatra manje vrijednim od ideja koje provlači kroz pjesme. Hint: Izgled ostatka benda nije uopšte bitan, jer ipak, bend je Zele.

3. Fenomen gitariste: Lako su tu još tri, četiri člana pored njega, ipak je gitarista taj koji je nekada bio sinonim za velike rock bendove. U većini slučajeva, taj gitarista je bio virtuoz, ali u slučaju Zeleta ni to nije potrebno, jer, ipak je on Zele.

4. Pjevača staviti u drugi plan: Možda najrevolucionarniji preokret u rock and rollu je napravio upravo naš Čarobnjak. Naime, on je pjevača iz pozicije špic napadača na bini, prebacio na lijevo krilo, a svoju malenkost naravno u sami vrh napada, jer, ponavljamo, on je Zele a ne neki Pero, Tifa, Alen i ostali.

5. Stil sviranja: Potrebno je kreirati poseban stil sviranja, bez obzira da li vi znate svirati kompozicije Johan Sebbastian Bacha zatvorenih očiju, ili pak bili samo sposobni odsvirati skalarnu solažu na nivou muziciranja pećinskog čovjeka, sve je to stil. Ako vas ko napadne da ne znate, vi samo recite to je vaš stil. Ipak stil nema nikakve kriterije i vi ste tu tata i idejni tvorac, bez obzira koliko to besmisleno bilo.

6. Postojanje drugih članova benda: Vi faktički te ljude držite tu samo da bi mogli se prodavati pod pričom benda, jer ste previše buntovni i anarhični, ponavljamo bez razloga, da bi se prodavali pod vlastitim imenom kao neko izlizano pop ime tipa David Bowie, Michale Jackson ili George Michale, jer ipak, Zele je Zele za njih. Imena ostalih članova nikad ne pominjati prilikom davanja izjava, jer su oni samo tu kako bi se adekvatno popunio prostor na bini. O autorskim pravima da ne govorim.

7. Treba nekad nešto i pročitati: Da bi sva ta baljezganja i mlataranje prazne slame imali neki smisao, potrebno je barem nešto pročitati i provući pokoji zajebani termin, kako bi vaša izjava imala biblijske razmjere, te da bi vas neuki tinejdžeri u određenim momentima smatrali božanskom pojavom. Nije potrebno neko teško štivo, par kolumni Indire Kučuk Sorguč i pokoji citat iz Alan Forda mogu adekvatno popuniti taj fond riječi.

8. Vi ste ajatolah. Bez obzira šta kažu kritičari, masa, sponzori, razumni umovi i ostatak čovječanstva, vi ste ajatolah. Stvari nisu onakve kakve jesu već kako ih predstavite (Osnove marketinga, Besim Spahić drugo izdanje iz 2007. godine.)

9. Gitaru isključivo sam sastavljati: Bez obzira na svjetske vodeće kompanije, majstore nad majstorima instrumenata, ipak sami morate sastaviti svoj instrument, bilo da ste spojili lopatu sa mikrovalnim senzorom i uključili na motokultivator, taj instrument dobija na važnosti jer je vaš, pogotovo ako je djelo kreacije velikog Čarobnjaka.

10. Odbiti Whitesnake pod svaku cijenu, jer Divlje Jagode su ipak veći bend.