Proslava dočeka nove godine već odavno prestala da se slavi samo na čuvenu noć s 31. decembra na 01. januar, te brojne metropole širom svijeta organizuju slavlja nekoliko dana. Sarajevo, ali i ostali gradovi u našoj zemlji su i ove godine organizovali nekoliko dana proslave, a upravo iz naše zemlje je pokrenuta inicijativa da se proglasi i Međunarodni dan paradajz čorbe.

Mnogi od nas vežu derneke nakon nove godine nekoliko dana, te i ukoliko nemaju, uzimaju dodatne slobodne dane kako bi se opustili i adekvatno napunili baterije za hladne zimske januarske dane. Mi smo upravo iz tog razloga pokrenuli inicijativu da se upravo treći dan nakon nove godine, proglasi za Međunarodni dan paradajz čorbe, i oduševilo nas je koliko je zemalja odmah poslalo afirmativan odgovor. Kojoj god kulturi da pripadate i kakav god alkohol da konzumirate, paradajz čorba je dokazano najbolji lijek za mamurluk, te što bi mi u žargonu rekli vraća iz mrtvih samo pola sata nakon konzumiranja. Prijedlog je odmah prošao komisiju, te će se od sada svakog trećeg januara slaviti Međunarodni dan paradajz čorbe. Ono što će biti zanimljivo da će na taj dan cijena čorbe biti jeftinija za 80%, a svi ugostiteljski objekti će je servirati kao narudžbu dobrodošlice, ma šta god naručili”, kaže Meho Tacna, vlasnik ugostiteljskog objekta “Širok hastal” iz Sarajeva, koji je pokrenuo ovu inicijativu na svjetskom nivou.

Zemlje širom svijeta su potpisale i priznale ovaj dan kao međunarodni praznik, a UN je odmah odobrio te ga uvrstio u listu svjetskih praznika.

“Hrana i dobar provod su stvar koja nas sve spaja. Drago nam je da je ovakva inicijativa potekla upravo iz Bosne i Hercegovine, zemlje koja je mnogo propatila a opet pokazala želju i volju da gradi ne samo bolju zemlju, već i ljepši svijet. Na današnji dan ćemo svi konzumirati paradajz čorbe, bez obzira na koji tradicionalni način ih pripremali i šta konzumirali od alkohola. Neka nam je svima sretan ovaj veliki praznik”, rekao je Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.