Savjet ministara BiH na današnjoj raspravi o prijedlogu budžeta zaključio je da bi se racionalnijim proslavljanjem državnih praznika, o kojima još uvijek ne postoji Zakon, u bh. budžetu za 2017. godinu moglo uštediti i do trećinu sredstava Ministarstva odbrane.

Tako je tema dnevnog reda postao i prijedlog SNSD-a, koji je opozicija u zajedničkim organima, da se organizacijom proslave bave samo kadrovi Srpske demokratske stranke.

„Ovo je najrealniji i najracionalniji prijedlog. Prvo, SDS je probosanska stranka koja svakako obilježava državne praznike BiH, i time izdaje interese srpskog naroda, za razliku od PDP-a koji se na njima ne pojavljuje nikako. A s druge strane, još od proslave 21. novembra, Dana potpisivanja Dejtonskog sporazuma, jasno je da SDS najmarljivije čuva sredstva i pažljivo bira zvanice. Primjer je i činjenica da je SDS, kad je vidio koliko su troškovi prevoza, smještaja i ‘stolice’ za proslavu Dejtona, odlučio da otkaže poziv predsjedniku i premijerki RS. To dovoljno govori i o SDS-u, i ozbiljnosti njihovog planiranja i uštede“, rekao je Lazar Prodanović, šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH

Na ovu izjavu Lazara Prodanovića reagovala je Aleksandra Pandurević iz SDS-a uputivši SNSD-u molbu da se ne miješa u državnu vlast, i naglasivši da bi SNSD-u bilo bolje da se bavi svojim praznicima.

„Vidjeli smo kako SNSD ne može ni da sačuva 9. januar kao Dan Republike, ni krsnu slavu, pa ne znam kome oni imaju pravo dijeliti moralne ili organizacijske lekcije. Za vrijeme vlasti SDS-a to se nikad nije i ne bi dogodilo. Gospodin Prodanović je u pravu kada kaže da to kako SDS bira goste na svom slavlju govori o ozbiljnosti SDS-a. Mi uvijek jasno i precizno biramo kome je mjesto s nama, a kome nije“, rekla je Pandurević

Ovaj prijedlog SNSD-a, ipak, na inicijativu HDZ-a BiH, biće posebna tema naredne sjednice Savjeta ministara, koja bi trebalo da se desi potkraj sljedeće sedmice.