Sarajevo je posebno po tome što itekako pamti sve fenomene, ličnosti ali i pojave koje su učinile dobro ovom gradu. Murali kao omaž legendama poput Davorina Popovića, Karima Zaimovića, Davida Bowiea i Šumahera, samo su neki koji iskazuju zahvalnost prema njihovom doprinosu našem gradu. Zbog sve češće potrebe i nostalgije za korištenjem TA peći, ista će uskoro dobiti svoj mural.

“Osjetili smo potrebu da iskažemo zahvalnost jednoj spravi, koja nam je djetinjstva učinila toplijim i sretnijim. Sada je gotovo niko nema, jer je davno izašla iz upotrebe, ali u ovim teškim i hladnim vremenima nam je potrebnija nego ikada. Oni sretnici koji su uspjeli da zadrže po jednu, znaju koliko su danas bogati. Mi koji je se sjećamo sa tugom u očima ćemo je gledati na velikom muralu u centru grada, za šta sam sa zadovoljstvom izdao dozvolu”, ističe načelnik Srđan Mandić.

Mural će se nalaziti na lokaciji u ulici Obala Maka Dizdara, a biće oslikan na zgradi pored ambasade Republike Srbije, kako bi bio vidljiv od Skenderije do Drvenije.

“TA peć će biti iscrtana preko čitave zgrade, tako da će oni koji budu prolazili faktički imati dojam da ljudi žive u peći a ne u zgradi. Mislim da će to biti jedan izuzetan mural koji će privući turiste iz čitave regije. Svi narodi bivše Jugoslavije ali i istočne Evrope sa žalom u očima se sjećaju ovog remek djela od tehnološkog otkrića. Mi svoje historije u kulture ne trebamo da se stidimo već da se ponosimo”, dodao je Mandić.

Kao mali znak pažnje, svi stanari u zgradi na kojoj će biti iscrtan mural, dobit će po jednu TA peć za svoje domaćinstvo, koje će biti izvučeno iz zaliha općine.