Novi projekat Vlade Federacije BiH je napravio bum u regionalnim medijima i obradovao bh. stanovništvo.

Naime, najnovija ideja je otvaranje tržnog centra sa praznim izlozima u kojem će se moći prošetati, popiti kafa, pojesti nešto i kao pogledati šta se ima za kupiti. No, u praktičnom smislu izlozi će biti prazni i, kako navode iz Vlade, stanovništvo nižeg socijalnog statusa moći će se osjećati dobrodošlo.

“To će biti revolucionaran korak u pomoći građanima BiH na planu štednje. Vremena su teška, a građani rastrošni i mi smo pripremili ovaj projekat radi njihovog boljeg finansijskog stanja”, rekao je Fadil Novalić, Premijer Vlade Federacija BiH.

Ono što smo saznali jeste da će izgradnja tržnog centra biti finansirana od strane Vlade FBiH za poboljšanje situacije građana. Izgled tržnog centra bi bio kao manje-više i svakog drugog. Unutra bi se nalazile radnje i ponegdje kafići i restorani.

Kako navode iz Vlade, u ovom slučaju bi se te radnje ispraznile, te bi izlozi bili prazni. Onda bi građani i posjetitelji mogli da popiju kafu, pojedu nešto, čekiraju se na Facebooku da su bili u tržnom centru i sve što se radi i u regularnim centrima. Međutim, ovdje neće biti butika i radnji sa drugim stvarima gdje bi građani mogli da potroše teško zarađeni novac.

Naravno, kako bi se osigurala samoodrživost centra, ugostiteljske cijene će biti malo povećane, a i u donjem dijelu centra nalazit će se veliki market sa osnovnim potrepštinama. Ni tu neće biti mnogo luksuznih proizvoda kako bi građani mogli da se razbacuju.

“Mi ćemo ovo zaštititi u zavodu za zaštitu patenata. Ukoliko se projekat pokaže kao uspješan, mi ćemo ponuditi prodaju autorskih prava na ovu ideju i drugim državama u tranziciji, prvenstveno u susjedstvu, ali potencijalno i šire u Africi i Južnoj Americi. Na ovaj načij”, zaključuje Novalić.