Imajući u vidu najnovije planove avio kompanije, srpski businessman Emir Kusturica aplicirao je za posao u Wizz Airu.

“Nisam mogao da propustim priliku koja se nudi. Vi znate da sam ja čovjek od businessa i da ne sjedim skrštenih ruku. Situacija na filmu je takva kakva jeste, situacija u građevinskoj konstrukciji sjećanja nikad gora, a ni turizam nije na zavidnom nivou. S te strane kad pogledam i kad tu situaciju uporedim sa opštim okvirom međuljudske komunikacije, razmjene znanja i iskustava, ne mogu a da ne zaključim da sam iznad situacije i da tako i treba da se ponašam” – rekao je Kusturica za Šatro.

Govoreći o kvalifikacijama za posao pilota, Kusturica ne krije oduševljenje svojom snalažljivošću. “Nikad stvari nisam posmatrao tako jednoznačno. Realno, nisam ništa znao o Andriću, pa sam sjeo i pročitao. Nisam znao ni crtati i graditi, pa sam napravio Mokru goru i Andrićgrad. Znači, može se. Samo ne treba bit defetist i ne treba razmišljati u pravcu kako se nešto ne može. Da sam tako posmatrao stvari, ne bih nikad ni otišao iz Sarajeva, pa ni naučio upravljat letjelicom. A to je sad evidentno perspektivno” – zaključio je Kusturica.

U ekskluzivnom komentaru za Šatro, odjel za medije kompanije Wizz Air tvrdi da Kusturicina aplikacija nije sporna, ali još uvijek čekaju dva pisma preporuke na bosanskom jeziku.