Različite životne faze iziskuju različite količine živaca i novca, ali svaka od njih nosi određeni teret sa sobom i za osobu koja je direktno uključena u dešavanja ali i za porodicu i prijatelje. Kancelarijsku raspravu o tome da li je skuplje umrijeti ili se vjenčati u BiH možete uspješno završiti još danas, čitanjem ovog teksta. Naime, Šatro.info je za vas istražio da li je skuplje u BiH vjenčati se ili umrijeti.

Ako želite da se vjenčate u BiH, a da to bude prihvatljivo rodbinskim i komšijskim kriterijima, potrebno je minimalno da potrošite:

Pozivnice – 1 KM x broj gostiju x slanje poštom
Muzika – 800 KM
Dekoracije (reveri za kićenje gostiju, centralni cvjetni aranžman, cvjetni aranžman za stolove, dekoracija stolica, baloni dekoracije, dekoracija auta,svijeće, specijalni efekti i ostalo) – minimalno 800 KM
Bidermajer – 50 KM
Burme – 600 KM
Vjenčanica – (iznajmljivanje) 600 KM
Torta – 300 KM
Snimanje / Slikanje i izrada fotografija – 500 KM+
Odijelo – 250 KM
Sala/Hrana – 25 KM po osobi

Minimalni total: oko 4000 KM

Ako želite da umrete u BiH, a da to bude prihvatljivo rodbinskim i komšijskim kriterijima, potrebno je da skupite minimalno novac za:

Usluge pogrebnog društva – 700 KM
Sanduk – 300 KM
Rezervacija grobnog mjesta – 40 KM
Korištenje kapele – 60 KM
Ozvučenje – 30 KM
Korištenje grobnog mjesta – 8.5 KM godišnje

Troškovi sahrane na grobljima kojima upravlja KJKP “Pokop“ iznose od 1.000 do 4.000 KM, ovisno o kvalitetu sanduka kojeg odaberu članovi porodice.

U zavisnosti od toga da li ste religijski nastrojeni ili ne diferenciraju cijene usluga vjerskih vođa.
“Za najjeftiniju dženazu treba odvojiti oko 950 KM. U tu cijenu uključena je dostava opreme i umrlog, prevoz na području Sarajeva, tabut, nasloni, ćefini, basluk, dok nisu uključene usluge kao što su klanjanje dženaze, gasuljenje, iskopavanje zemlje na Barama i Vlakovu, te osmrtnice”, za naš portal izjavio je Bakri K. s Bakija.

U Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo kazali su nam kako je članstvo u ovoj organizaciju na dobrovoljnoj bazi, ali da ono sa sobom nosi velike pogodnosti.

“Ako neko nije član Medžlisa, potrebno je za klanjanje dženaza-namaza izdvojiti 640 KM. Ali, nasuprot ovome, ako se radi od našem članu, koji je samo jednu godinu uplaćivao iznos od 36 KM, porodica rahmetlije mora izdvojiti oko 320 KM za dženazu koja podrazumijeva prisustvo imama, te dvije bule koje uče tevhid. Redovnim uplaćivanjem članarine svake godine ovaj iznos se smanjuje”, ističe Ismet Milušić, referent za vjerska pitanja Medžlisa IZ Sarajevo.

U Hrvatskom pogrebnom društvu “Sv. Anto” rečeno nam je da dio usluga, kao i oprema potrebna za ceremoniju ukopa košta oko 900 KM.

Ako ste pripadnik pravoslavne vjeroispovijesti trebate znati da, prema riječima Mitra Tanasića, sekretara Dabrobosanske mitropolije, oni nemaju cjenovnik usluga i da ožalošćeni prema svojoj volji novcem nagrađuju mitropolita.

Čin sahrane ili dženaze nije moguć bez prisustva sveštenika ili imama, koji svoje usluge dodatno naplaćuju.

MINIMALNI TOTAL: 1500 KM

Zaključak: Skuplje je vjenčati se, ali ni umrijeti nije jeftino.