Vrijednost jedine kriptovalute u širom opticaju, popularnog BitCoina dosegla je novi maksimum prelaskom preko 2000 USD po jedinici. Kako za održavanje ovakvih vrijednosti online sredstva plaćanja BitCoina zavisi od konstantnog rada mnogo uvezanih servera ili računara, a pošto se lokacije za ovakav “majning” (od mine – en. za rudnik) iz dragosti zovu i rudnicima, dokona redakcija Šatro info odlučila je ponuditi niz razloga zašto je danas rudnik BitCoina isplativiji od rudnika željezne rude.

Radiš od kuće

Ne morate tražiti rudna nalazišta u svojoj okolini niti metalogenetski određivati količine rezervi, jednostavno pretvorite mamin podrum u rudnik. Riješiš server, povežeš ih kako treba, ima na YouTubeu uputstvo i sve je spremno.

Nemaš zaposlenih

Ako ti svakako ne prijaju ljudi i sunčeva svjetlost, ti si na konju. Krucijalno je da dobro klimatizuješ svoj rudnik, da se opremiš hranom i pićem i dobrom centralnom jedinicom. Pred tobom su godine samovanja dok ubireš ogromne prihode od BitCoina

Ne treba ti postrojenje za proizvodnju željeza i čelika

Tako je! Nema preterano dugog planiranja procesa, nema ugradnji visokih peći i postrojenja za prečišćavanje gasova i voda. Nikakvi dozatori niti drobilice nećeš morati ugrađivati pored svog rudnika. Sva oprema koja je potrebna za efikasan rad rudnika kriptovalute je elektronična, a tvoje je da je držiš upaljenom. Vrhunac fizičkog rada je paljenje pomoćnih generatora na dizel kad nestane struje.

Ne trebaju ti kolibriji

Ako izabereš rudnik BitCoina prije rudnika željezne rude nećeš morati da budeš okrutan prema ovim divnim ptičicama, koje bi inače koristio kao senzore za prisustvo zemnog gasa. Štaviše, šanse za eksploziju zemnog gasa su minimalne! Za svoju sigurnost je sasvim dovoljno da ugradiš sistem za zaštitu od požara, jer je požar jedina realna opasnost u rudniku BitCoina.

Nećeš biti tema dvodnevne rasprave u Narodnoj skupštini RS-a

Nikada u svom životu nećeš morati da se brineš da li će predstavnici PDP-a da razmatraju da li je prodaja dionica tvog rudnika nekakvo potkursavanje orkestrovano od strane Predsjednika RS-a, niti će neki rudari zbog tebe da štrajkuju glađu ispred Narodne skupštine. Zašto bi ikada nekakvi Izraelci htjeli da kupe većinske udjele za rudnik BitCoina, pa taman da je i u Ljubiji?