Čitavu BiH potresla je jučer vijest o najmlađem uspješnom programeru u državi! Kako je prenio Reuters, Arman (18 mjeseci) iz Bužima dobio je poziciju network administratora i software developera za tehnološku superkompaniju Google, iako još uvijek ne može da se hrani čvrstom hranom.

Prema svjedočenju roditelja, mali Arman je prvo progovorio u C programskom jeziku, a bosanski i osnove HTML savladao je uskoro za tim, sve ovo prije prvog rođendana. Ubrzo nakon što je početkom ove godine dječak završio online kurs SQL-a i Pythona te uspio dobiti studijsko mjesto na jednom distance learning programu Univerziteta u Torontu, sretnim roditeljima mladog genijalca prišli su talent skauti Googla, sa kojima su u poslednjih nekoliko sedmica dogovorili takve uslove rada kako pohađanje vrtića i dnevno spavanje ne bi ispaštali.

“Google uvijek želi da podrži mlade talente i u tu svrhu naši skauti obilaze i obdaništa ali i akušerska odjeljenja većih bolnica širom svijeta. Smatramo da za formalnim obrazovanjem kod tako talentovanih mladih ljudi, poput Armana, i nema, te ćemo ga čim mu bešika dovoljno ojača da ne mora nositi pelene planiramo aktivnije uključiti u rad naše kompanije. Do tada, nek radi home office” rekli su iz Google-a.

Roditelji mladog genija, Amna i Semir za Šatro info su rekli: “Neizmjerno smo ponosni. U današnje vrijeme sve je moguće, pa tako i da osamnaestomjesečno dijete izdržava kuću svojim radom kao IT-inženjer.”

Sam Arman nije bio dostupan za komentar u vrijeme pisanja ovog teksta, jer mu se spavalo.