Nagli porast goriva faktički diktira kompletnu ekonomiju, te shodno tome rastu cijene svih ostalih životnih troškova. Tako su nove cijene počele diktirati i tradicionalna obilježavanja vjerskih praznika.

“Mi smo kao rijaset donijeli odluku da od ove godine minimalna cijena Bajram banke mora iznositi 20 KM, umjesto tradicionalnih 10 KM kako se uvijek davalo. Ti mladići i djevojke koji dobijaju novac moraju imati dovoljno novca za sve troškove, pa tako da i uzmu automobil od oca nakon što završe obilazak rodbine za praznik kako bi mogli izaći sa rajom. S toga molimo sve starije osobe da se finansijski pripreme za nadolazeći Bajram, kako bi mogli ispoštovati ovu odluku”, naglasio je reis efendija Kavazović.

Novom iznosa Bajram banke su se najviše obradovali mladi, koji će sada moći skupiti dovoljno novca za aktivnosti koje planiraju.

“Ovo je super što nas je reis efendija ispoštovao, jer sada stvarno imamo neku računicu. Onako kada je bilo po deset maraka, pa eto da od desetak ljudi dobijete bajramluk to je nekih stotinjak maraka što je realno ništa. Dok naspemo gorivo, ispušimo koju šišu popijemo šta i nigdje nas nema. A sad kada taj iznos skače za duplo, onda se može i ostaviti koji dinar nakon Bajrama da imamo u šteku, možda nešto i kupimo sebi”, ističe Dino, mladić iz Sarajeva kojeg smo sreli na ulicama glavnog grada.

Za sve one koji možda nisu u finansijskoj mogućnosti da isplate novu cijenu bajramluka, moguće je uplaćivanje svim korisnicima u dvije rate u roku od 30 dana.