Zemlje Balkana se mogu pohvaliti još jednim kulturnim blagom i atrakcijom koje se odskora nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Porodično nasilje, inače dugo njegovani brend u zemljama bivše Jugoslavije, proglašeno je u srijedu, 28. decembra, prvim balkanskim običajem i kulturnim naslijeđem od značaja.

UNESCO je na sjednici uspostavio novi Međunarodni program za geoobičaje, te brend UNESCO svjetski običaji. Danas postoji preko 70 ugroženih običaja koji su se našli na listi UN-ove organizacije kojima je neophodna dodatna zaštita i očuvanje od zaborava.

“Ovo priznanje će omogućiti kvalitetniju promociju nasilja, posebno nad ženama i nejači. Mi se nadamo da ćemo u skorijem periodu uspjeti da zaštitimo i batinanje pripadnika LGBTI zajednice, te da ponovo uvedemo lapot – običaj da se najstarija glava u porodici zatuče kamenom. Mada, ponovno uvođenje lapota unosi sa sobom i kontroverzu, jer onda porodica ostaje bez jedinog izvora novčanih primanja, to jest penzije ostarjelog”, rekli su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Mi već imamo izgrađenu infrastrukturu pod nazivima Sigurne kuće, u kojima muževi pouzdano znaju da im se nevjerne žene koncentrišu, zbog čega je dosta lako sprovoditi batinanje na daljinu. Kao što vidite, mi se borimo da nasilje ne ostane samo u okviru četiri zida, nego i da izađe na ulice”, dodali su još iz Ministarstva.

Formiran je i poseban odred huligana koji će nadgledati sprovođenje vršnjačkog nasilja i vandalizma nad spomenicima i objektima od značaja, pošto se u Ministarstvu nadaju da bi dogodine mogli i ovaj vid nasilja da plasiraju UNESCOu.

Interesantno je da iako je bila pokrenuta inicijativa da se iz mrtvih povrati i jedan turski običaj, čuveno nabijanje na kolac, predstavnici turske vlade su izjavili da ipak neke stvari moraju da se modernizuju, te su oni tako prešli na suptilnije oblike nasilja, takozvanog psihološkog provociranja pomoću nebuloznih sapunica.