Predsjednik SAD-a Donald Trump na jučerašnjem je obraćanju javnosti iznio svoj prijedlog rješenja za izraelsko-palestinski konflikt. Prema Trumpu, Svetu zemlju treba urediti kao Bosnu i Hercegovinu – jednu unitarnu teritorijalnu jedinicu u kojoj su svi nivoi vlasti podjeljeni sa brojem većinskih etničkih grupa, u slučaju “Izraelstine” – dva.

“Znam ja kako ćemo mi to urediti.” rekao je Trump na pitanje novinarke CNN-a. “Istu stvar kao onda, u devedesetim u Bocvani i Hondurasu. Dovedemo ih u neki manji grad u Srednjem zapadu, posadimo ih za astal, uperimo oči međunarodne zajednice u njih i zamrznemo konflikt i stvorimo jedinstvenu državu. Predložio bih im i novo ime – Izraelstina i plavu zastavu sa žutim detaljima, onako neutralnu.” obrazložio je predsjednik.

Na napomenu da se niti jedna strana u konfliktu neće pomiriti sa ovakvim riješenjem, Trump je ideju nadogradio: “Pa podjelićemo i sve institucije sa dva, jednu Jevrejima a drugu Arapima. Dva sistema zdravstva, dvije policije, dva školstva – možda čak i dvije škole pod jedan krov, da uštedimo na prostoru.” Najpoznatija narandžasta perika na svijetu je dodala i da bi se, radi smirenja tenzija, etničke grupe mogle koncentrisati u pojedine dijelove zemlje koje je nazvao “na primjer, entitetima”.

Dok se ekipe FOX News-a dive naprednjačkim i multikulturalističkim idejama novoizaranog šefa države, stručnjaci The Guardiana pribojavaju se realnosti koja bi mogla uslijediti ako bi predsjednik ovu ideju preveo u javnost.

Šatro info, naravno, vjeruje samo svom redakcijskom političkom analitičaru i glasu razuma, Dr. Risti Prelivodi, koji smatra da se tačan ishod ovakvog rješenja može saznati tek za generaciju ili dvije, nakon uspostave ovakvog mira. “Tek kada vidimo u kakvim će gov*ima da grcaju djeca rođena nakon uspostave mira, možemo da shvatimo koliko je ovaj mir zaista kvalitetan”.