Piše: Ivica Militantski

Regionalna utrka u naoružanju koja prethodna tri mjeseca traje između Hrvatske i Srbije ravnodušnom nije ostavila ni Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da BiH bude, kao i uvijek, prva žrtva srpsko-hrvatskog utrkivanja u naoružanju, bh. zvaničnici reagovali su po hitnom postupku. Tako će već početkom travnja ove godine u BiH će biti dostavljene enormne količine cigareta i duhanskih proizvoda, dok će do kraja srpnja biti izgrađeni najsavremeniji hangari za skladištenje visokoakciznog duhana. Bh. državnici su u tome odlučni – branićemo se švercom.Vječito koketirajući između istoka i zapada, BiH je ovaj put u sjajnoj poziciji.

Bez obzira na pridruživanje NATO paktu koje predstoji Oružanim snagama BiH, zvanični Kremlj odlučio je sred srijede Moskve zakupiti nekoliko luksuznih vila u kojima će za slučaj većih razmirica građani moći skriti sebe i svoje najmilije. Bez suvišne malicioznosti bi se reklo da je ovaj postupak prevashodno lijepa gesta napaćenom narodu jedine nam i jedine. No, a propo političke razine, gesta Kremlja više je nego jasna poruka Srbiji i Hrvatskoj na čijoj će strani biti strane sile. I koju stranu šverca treba zauzeti. Ovoga puta – kao da se čuje iz Kremlja – neće biti salveta, planova i dijeljenja BiH, što bi u konačnici moglo olakšati planiranje i izvođenje šverca.

Terenski, situacija izgleda nešto drugačije. Državni vrh danima saopštava da će BiH i dalje ostati pacifička i vojno neutralna zemlja, dok istovremeno sa Vladom Crne Gore vodi pregovore o antiratnom djelovanju. Pitanje koliko je Crna Gora uopće bitna u cijeloj priči potpuno je nepotrebno postaviti, budući da je u cijeoj situaciji upravo ona ključna. Prema zasad još uvijek neobjavljenim i preliminarnim dogovorima, u novom utrkivanju u naoružavanju, opštine Gacko i Nikšić mogle bi postati enklave šverca.

Kako tvrde eminentni crnogorski vojno-politički analitičari, prostor Nikšića i Gacka poznat je još iz onoga domovinsko-odbrambeno-otadžbinsko-građanskoga rata kao duhanska dolina. Zbog ovih navoda u proteklim danima pojavile su se u medijima i spekulacije da bi tu enklavu mogli, zajedničkim naporima, štititi UN i Phillip Morris. Iako sa zaštitom ovih prvih građani BiH i nemaju baš neko pozitivno iskustvo.

Ipak, ikakva zaštita je bolja nego nikakva. Jer, geostrateški gledajući, cijela situacija mogla bi se i drugačije odvijati. Ratovi se, to smo već odavno utvrdili, vode zbog sirovina i prerađevina, pa je Bosni i Hercegovini bolje i bitnije imati zalihe cigareta, nego svo naoružanje Srbije i Hrvatske. Geostratešku prednost BiH, međutim, mogla bi u ovom momentu ugroziti i sama BiH, i to usvajanjen zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima. O njegovoj nekorisnosti i nepristupačnosti pisalo se nadugo i naširoko, ali vrijedi vidjeti kakvu će pažnju javnosti privući u ovim okolnostima. Čak i da se usvoji, što bi bio diplomatski nonsens u svjetlu novih pregovora, ostalo bi pitanje šta će tko u regionu raditi kad mu zaista dođe da pripali. Pogotovo ako je netom prije kategorično ostavio pušenje.


Ivica Militantski je vojno-politički i geostrateški analitičar. Rođen je u 1968. u Duvnu (Tomislavgrad, BiH, FBiH, Zapadno-hercegovačka županija). Živi i radi u Zagrebu i Sarajevu. Kroz dugogodišnju karijeru analitičara bio je saradnik brojnih tiskanih i online medija, te nekoliko puta gost u studijima PRVE srpske TV, Nove TV i Russia Today. Triput je nagrađivan za analitički uradak, a osam puta odbio učešće u “Ćirilici” Milomira Marića i  tv magazinu OKO na RTS-u. Govori engleski, francuski, ruski, njemački i svahili, a aktivno se služi i mejlom.