Folk diva koja je krajem devedesetih harala estradom, Elvira Rahić, odlučila se pridružiti SDA i njihovoj kampanji po dijaspori, te podrži kandidaturu Šefika Džaferovića za člana predsjedništva BiH. Samim tim, kandidovala se na listi SDA kao nosilac liste za dijasporu.

“Ja sam ponosna i sretna što mogu predstavljati naše ljude u dijaspori. Njima je jako stalo do naše domovine i s pravom žele da budu dio izbora u Bosni i Hercegovini. Odabrala sam SDA zato što oni jedini mare za dijasporu, sjete nas se svake dvije godine kada im treba glasova, obiđu nas, pitaju kako živimo, šalju podrške iz zemlje te nam pružaju rame utjehe u teških i hladnim zemljama Evrope i svijeta u kojim boravimo. A pored toga imaju osjećaj za narod, znaju šta ljudi hoće, te ovako s vremena na vrijeme prirede skupove na kojim se proveseli, zapjeva, popije i vide dragi i bliski ljudi. Nisam naprosto mogla odbiti taj poziv, ipak su oni pravi zaštitnici naše domovine, koju svi u srcu nosimo i obiđemo svakih 365 dana po dvije sedmice”, rekla je za naš portal Elvira Rahić.

Pored dijaspore, SDA želi da vrati pravo glasa svim ljudima koji nisu više s nama, te napominju da ih ne smijemo zaboraviti.

“Ko ima pravo da nekome ukine pravo glasa?! Ko ima pravo da nekoga odstrani iz biračkog tijela iako više nije među nama?! Niko! Zato mi vrijedno i marljivo za sve njih, popunimo listiće svake godine, u sjećanje na njihov doprinos našoj stranci koji su nam davali tokom života. Da smo fer stranka i da ne krademo glasove, pokazuje i činjenica da samo popunjavamo listiće za one umre za koje provjereno znamo da su za života glasali za nas”, rekao je Šefik Džaferović u svom obraćanju medijima.

Glasačka mjesta u dijaspori biće otvorena u svim Bošnjačkim kulturnim centrima, mesdžidima i ugostiteljskim objektima širom svijeta.