Napad Zorana Čegara na ekipu CIN-a je pokrenuo lavinu promjena u našem društvu. Umjesto da novinari dobiju adekvatnu zaštitu prilikom rada na terenu, nasilnici pod maskom herojske prošlosti su dobili još veća prava.

“Svaki borac koji je proveo barem dan u ratu će imati mogućnost da svoju frustraciju provodi onako kako on želi, jer se on borio za ovo. Stao je na crtu kada je bilo najteže i njemu niko nema pravo da govori kako i šta da radi. Demobilisani borci mogu okolo hodati i udarati novinare kako god i koliko god žele, bez da odgovaraju krivično za svoje postupke. Nadam se da ćemo nakon ovog usvajanja na nivou Federacije, imati priliku da uživamo istu zaštitu i na državnom nivou, jer smo to zaslužili”, ističe Ferid Beretka, član Zelenih Beretki od 1996. godine u Frankfurtu.

Borci mogu udarati novinare ali i novinarke, ukoliko njihova stručna kompetencija ocijeni da im se njihov rad ne sviđa.

“Nebitno je da li ti novinari trenutno pišu o njima ili ne, oni ih smiju udariti. Dakle ako neko nekome nije simpatičan, neka udara do mile volje, a da pri tome medijske ekipe se ne smiju protiviti. Dakle kada borac vrisne ima da stanu u kocku i spuste ruke niz tijelo, kako bi mogli adekvatno primiti udarac. Novinari i novinarke također tokom fizičkog nasilja moraju borcima naglašavati da su oni heroji, te im se zahvaljivati za sav trud koji su uložili tokom rata”, dodao je Beretka.

Udruženje postratnih Zelenih Beretki želi da ukaže na važnost nošenja uniforme nevezeno da li su je imali tokom agresije, ili su se tek mobilisali nakon rata.