Aerodrom Sarajevo ovog mjeseca je zabilježio do sada neviđeno veliki promet putnika, gdje je procirkulisalo čak 110.000 osoba. Obzirom da nisu navikli raditi u ovakvom tempu, uposlenici su zatražili kolektivni godišnji odmor.

“Mi bi bili najsretniji da se ovaj naš aerodrom proširi na veličinu onih u Istanbulu, Frankfurtu, New Yorku ili Beču, ali te stvari treba raditi korak po korak. Mi smo navikli da imamo nekoliko linija dnevno i taj tempo možemo pratiti, ali ovo što nam se iskrcalo ovaj mjesec je zaista cifra zbog koje nismo mogli spavati. Radili smo dan i noć, gubili smo se živi u poslu i bilo je grešaka ali smo nekako sve to prebrodili. Jednostavno nismo navikli da naglo skače ovakav tempo i moramo se pripremiti na to”, ističe Smajo Radar, uposlenik aerodroma.

Sindikat uposlenika predlaže kolektivni godišnji odmor u trajanju od mjesec dana, kako bi se pripremili za nove radne standarde.

“Mislim da mi možemo pratiti bolji tempo samo nam treba vremena. Evo hajde mi koji nismo na tornju, ali oni nesretnici se gore gube, padaju u nesvijest koliko imaju letova dnevno i to je sekunda do udesa sa katastrofalnim posljedicama. Ne smijemo dopustiti da se dogode takve stvari i zato moramo biti odmorni, skoncentrisani i spremni za posao. Pored toga tražimo i da nam se plata poveća za barem 250% zbog svakodnevnog pretrpljenog stresa kroz koji prolazimo tokom radnog dana”, dodao je Radar.

Do kraja godišnjeg odmora, sve redovne aviolinije će biti preusmjeren za Zagreb, Tuzlu, Mostar, Dubrovnik i Beograd, a putnici će sami morati da se pobrinu o transportu do Sarajeva.