UNESCO je danas donio odluku o zaštiti podvožnjaka u Buča Potoku. Ovaj lokalitet privukao je pažnju mnogih svjetskih medija jer se tu formira jedno od najvećih prirodnih jezera čim padne malo kiše. Naučnici još uvijek nisu uspjeli dokazati odakle sva ta voda izvire, a sada će tim stručnjaka iz UNESCO-a posjetiti ovaj lokalitet u potrazi za odgovorima.

“Primijetili smo određene anomalije kada je ovaj lokalitet u pitanju i odlučili ga zaštiti. Proglašen je i spomenikom tako da više nema dileme da se tu radi o nečemu posebnom. Na prve znakove kiše ovdje se formira ogromno jezero, a omjer je na svaki litar kiše u podvožnjaku se stvori deset litara vode. Mi ne znamo odakle ta voda dolazi, a baš to čini podvožnjak specijalnim. Građani Buča Potoka su već naviknuli na ovaj fenomen tako da im ne ugrožava svakodnevni život. Nadamo se da ćemo pronaći odgovore na ova pitanja”, rekao je Ahmet Kapljica, šef kabineta za vodene spomenike u UNESCO-u.

Građani Buča Potoka su oduševljeni što se baš njihov podvožnjak našao pod zaštitom UNESCO-a.

“Hvala im što su prepoznali potencijal našeg podvožnjaka, ali moram biti objektivan i reći da u Buča Potoku imamo mnogo većih fenomena od ovoga. Neka malo prođu ulicama i sokacima pa će vidjeti šta je pravo čudo. Mislim da bi se kompletno naselje trebalo staviti pod njihovu zaštitu i proglasiti nacionalnim spomenikom. Samo se brazilske favele mogu mjeriti sa nama i nadam se da će ti javnost prepoznati. Svakako hvala im i za ovo od sada ćemo više paziti područje podvožnjaka”, rekao je Harun Raketa, stanovnik Buča Potoka.

Iz mjesne zajednice Buča Potok najavili su da će prolaz ovim podvožnjakom zbog specifičnosti lokaliteta početi naplaćivati simboličnih 20 KM po prolasku.