Mostarci su još u bivšoj Jugi bili poznati po domišljatosti i dobrom smislu za biznis. Budući da ovih dana muku muče s ekologijom zbog problema odvoza smeća na deponiju Uborak, odlučili su višak smeća iskoristiti kao priliku za dodatnu zaradu.

Dio smeća koji se danima taloži po najprometnijim ulicama u gradu će izvoziti u Jablanicu, Konjic, Blagaj i Počitelj, a dio smeća će u jeku sezone iskoristiti kao dio turističke ponude Mostara.

Naime, gradska uprava Mostara donijela je odluku po kojoj je svaka prodavnica dužna da u najužoj turističkoj jezgri izloži komade smeća kao originalne lokalne suvenire.

Po ovoj odluci trgovci su brzo postupili. Obišli smo dućane oko Starog mosta. Komadi konceptualno obrađene plastike kreću se između pet i sedam maraka, limenke idu i do deset, a prema riječima kupaca, stranci su najviše zainteresovani za papir i drvo koji s posebnim likovnim izrazom premašuju i 15 KM. Kazandžijske radnje uveliko koriste repromaterijal iz kontejnera, a i turisti su za ovom vrstom suvenira naprosto ludi.

“Vidi, ništa pametnije nisu mogli smisliti. Prije bi za dan prodao 5-6 ovih džidža za frižider i par fildžana. Stranac ima nakav čudan ukus, voli stvari koje ni na šta ne liče, pa bujrum braca, kaže nam zadovoljni prodavac.

Također, saznajemo da će u rješavanju trenutne ekološke krize u Mostaru i turistički vodiči imati pune ruke posla. Osim Starog mosta, Međugorja, Blagajske tekije, u turističku ponudu obavezni su uvesti i najveće lokalne deponije, s kojih će svojim kućama u daljini moći ponijeti po kesu – gratis.

Time bi, smatraju Mostarci, ovaj grad mogao vratiti epitet jednog od najčišćih gradova u BiH.