Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini prije nekoliko godina je izdalo monografiju Religije u Bosni i Hercegovini. Monografija vjerskih zajednica i crkava u kojoj su uz statističke podatke o vjerskim zajednicama u BiH navedene i osnovne informacije o njihovoj prošlosti, ustrojstvu svake zajednice i njihovom angažmanu na vjerskom, društvenom, kulturnom, socijalnom i medijskom planu. Međureligijsko vijeće je tim putem već upozorilo da se broj izgrađenih vjerskih objekata unutar BiH rapidno smanjuje i da je nužno dobro povesti računa o tome da li vjernici u BiH zaista imaju prostor za zadovoljenje svojih spiritualnih potreba.

Podsjećanja radi, u monografiji stoji podatak da u BiH postoji samo 1.328 džamija, 626 mesdžida, 31 tekija (ukupno: 1.985), 1782. obrazovne  institucije u okviru Islama, 914 (crk­ve i kapele); 26 manastira; 132 crk­višta i 8 obrazovnih institucija Srpske pravoslavne crkve, te 1 078 objekata za obavljanje vjerskih obreda unutar katoličke crkve uz 24 obrazovne institucije, te 3 sinagoge u okviru Jevrejske zajednice. Broj vjerskih službenika koji postoje u okviru svake od konfesija je sljedeći: Islam 1.200, Pravoslavlje  544 (390 sveštenika, 15 đakona, 139 monaha), Katoličanstvo 654 svećenika (273 biskupijski, 381 redovnici), 526 redovnica, Jevrejska zajednica 1 službenik.

Ovako ekstremno niski brojevi su očigledan pokazatelj da se o osjećanjima vjernika ne brine, te da pojedinci jednostavno nemaju dovoljno prostora da iskažu svoja religijska uvjerenja. Vrhunac nepoštivanja vjerskih osjećanja odigrao se protekle sedmice kada je u javnost procurila vijest da u protekloj sedmici na teritoriji BiH nije sagrađen niti jedan novi vjerski objekat. Udruženim snagama predstavnici najvećih konfesija u BiH su najoštrije osudili ovakav barbarski čin, te traže da odgovorni za ovakav propust budu i propisno kažnjeni!

Također, građane, vjernike i sve dobre ljude pozvali su da svojim novčanim prilozima podrže izgradnju novih objekata i na taj način  omoguće sebi da se mole u miru.