Republika Srpska, na čelu s Miloradom Dodikom, koji nema neku izvršnu funkciju za taj entitet, ali je i dalje vožd, pravi novu dionicu autoputa.

Kako navode iz Dodikove baze, ovaj put se pravi kako bi se olakšao odlazak stanovništva u zemlje Evropske unije, te na taj način omogućio prosperitet i ekonomski razvoj Republike Srpske.

“Stalno nam se žale ovdje kako je velika nezaposlenost, male plate, nema napretka. Evo im sad autoput, pa nek idu gore u EU i nek rade. Tako ćemo smanjiti nezaposlenost, a povećati prilike nama da uzmemo još malo više od ovih tendera i javnih novaca. Ja evo gledam, to je varijanta gdje su svi dobri. Oni mogu od tamo iz dijaspore da pričaju protiv nas, njima dobro, na nas nema efekta, a i nama dobro ovdje bez njih. Stvarno funkcionalno za sviju”, rekao je Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ono što misle da će biti još jedan dobar efekat za Republiku Srpsku koji će postići ovim projektom, jeste da će ovi ljudi zaraditi više novaca i to uložiti u urbanizam u RS-u.

“Pa vidite, oni sad imaju samo za neke kućerke, najčešće bez fasade. A kad odu gore, osim što će zaraditi novca, pa imati veću kupovnu moć, također će se obrazovati i shvatiti da kuće bez fasade nisu lijepe i da je mnogo ljepše kad kuća ima fasadu. Tako da će nam zaista mnogo uljepšati izgled naše drage Republike. Kako god okrenete ovo je projekat koji će svim dobro doći. Baš sam ga dobro smislio”, zaključio je Dodik.