U Sarajevu je, jučer 03.04.2017., na lokalitetu Skenderije pronađen Sarajlija koji nema problem sa “došljacima”, tj. sa ljudima, homo sapiensima, koji nemaju tu sreću da budu rođeni na Jezeru.

Zabrinuti građani, koji su čuli ovog mladića kako govori besmislice o dobrodošlici svim ljudima, dok je naizgled normalno sjedio sa prijateljima i ispijao popodnevnu kafu, su odmah obavijestili pripadnike MUP-a KS, koji su sa dvije marice specijalaca, tri glavna inspektora i psihoterapeutom izašli na teren i vrše istragu.

Došli smo i do ekskluzivnih izjava svjedoka koji su imali nesreću da prisustvuju ovom nemilom događaju.

“On je tu sjedio s nekim prijateljima. Najnormalnije je izgledao, čak se normalno i ponašao. Međutim, u datom momentu je počeo da govori neke gnusne stvari o podržavanju i logici priliva stanovništva u glavni grad iz manjih mjesta, drugih gradova, ali i sela. To je, iako zabrinjavajuće, bilo je donekle podnošljivo. No, svaku mjeru je prevršio kada je počeo najnormalnije govoriti o Sandžaklijama, rekao da imaju pare zato što ih znaju napraviti, Šiptare je nazivao Albancima, te ih je… ja ne znam mogu li ovo izgovoriti… pohvalio i rekao kako su složan i mnogo radišan i vrijedan narod. Onda je počeo govoriti o nekim prijateljima iz Tuzle, Zenice, Banjaluke, Zavidovića i Živinica”, započinje svoje svjedočenje Emir Metropolis, rođeni Sarajlija koji je prisustvovao ovom događaju.

Savjesni građanin je, vidno zabrinut i potresen, nastavio sa svojom ispoviješću i rekao da je nastavio pomno slušati, te da je čuo razne šokantne izjave o tome da spornom Sarajlija ni jedan došljo nije uzeo posao, da je završio fakultet u roku i bez intervencija i profesora/ica koji su ga mrzili/e.

“Sjedili su tu, pa Boga mi i sat i po, i nije ispričao ni jedan vic o Fočacima. Tad sam odlučio da zovem policiju. Ne mogu više, izvinite”, rekao je Metropolis našem novinaru i otišao da primi sedative u vozilo hitne pomoći koje je također na terenu.

O ovom nesvakidašnjem događaju oglasio se i Predsjednik Udruženja autohtonih Sarajlija Abdulah Skaka, te rekao: “Ovo je nešto čemu se nismo nadali. Sve je ovo zbog tih zapadnih vrijednosti koje se u našem društvu već odavno promovišu preko nekih donatorskih para. Šta je sljedeće? Da nam gradonačelnik bude neko ko nije rođeni Sarajlija?! Ja bih apelovao na roditelje da se malo pozabave odgojem svoje djece, jer ovakvo ponašanje je evo već počelo i ima tendenciju razvoja. Zahtijevam od MUP-a KS da na ovaj slučaj stavi svoje najbolje ljude, a sutra ćemo organizirati i mirnu šetnju kroz Bravadžiluk, Kujundžiluk i Sarače, do Slatkog ćošeta kako bi se svijest o ovom problemu podigla.”

TV SA radi specijalni program u sklopu kojeg će se organizovati sučeljavanja, debate, ali i dokumentarni film sa svjedocima događaja.
Glasnogovornik MUP-a KS, Irfan Nefić, je rekao da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, te da su angažovani svi raspoloživi ljudski resursi koji tragaju za slučajevima kao što je ovaj, ukoliko se ova bolest proširila nekontrolisano.