Iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini kažu da su povodom novonastale epidemije korona virusa hitno počeli raditi na naučnim istraživanjima i analizama, kako bi eventualno otklonili ili prevenirali neke slične prijetnje za građane naše zemlje.

Prilikom višednevnog ispitivanja na do sada najvećem uzorku od milion stanovnika naučnici su došli do zapanjujućih podataka. Jedna od pozitivnih stvari jeste da u Bosni i Hercegovini trenutno nema prijetnji korona virusa, međutim, ono što je zabrinulo naučnike jeste virus koji više od 20 godina hara ovom zemljom, a to je takozvani korupto virus.

„Kada smo došli do podataka o razmjerima korupto virusa zavladala je opća panika. Nismo mogli da vjerujemo da je ovaj virus ušao u sve pore našeg društva, da se prenosi fizičkim kontaktom, ali i putem telefona, interneta i ostalih vidova posredne i neposredne komunikacije. Također, nevjerovatna nam je činjenica da se ovaj virus uvukao u bh. društvo prije više od 20 godina, toliko je dugo prisutan da su se građani navikli na njega, jer nema ozbiljnih posljedica“, rekao je šef naučnog istraživanja dr. Nadir Paralić.

Inače, Bosna i Hercegovina je na svjetskoj listi važi za zemlju s najbržom stopom rasta korupto virusa u pravosuđu, politici, zdravstvu, školstvu, privredi. Zbog epidemije koja vlada naučnicima nije ostalo ništa drugo nego da izdaju nekoliko savjeta za građane.

„Prilikom takozvanog mitskog ili koruptivnog kontakta s jednom ili više osoba pokrijte usta i nos medicinskom maskom, maramicom ili rukavom. Izbjegavajte javna mjesta, holove, ulice, pijace, javni prevoz kao mjesta primopredaje. Izbjegavajte direktan kontakt s novcem ili drugim prenosiocima zaraze, kao što su suho meso, flaša pića, nakit, parfemi i slično, bolje ga zamotajte u papir, sjajni ili obični. Posebno izbjegavajte snimanja, kako telefonom, tako i sakrivenim kamerama. Ako se neko zadovoljava s večerom, nemojte je sami kuhati, prije primatelja korupto virusa odvedite na miješano meso u neki restoran na periferiji, ribu ili pak nešto na kašiku. Nakon obavljene transakcije građani su dužni detaljno oprati ruke sapunom i vodom ili vlažnom maramicom na bazi alkohola“, navodi se u preporukama.

Formirana je i jedinstvena baza fiktivnih računa, kako bi građanima bila lakša komunikacija s pojedincima, institucijama i ustanovama u našoj zemlji.