Od Božića, 7. januara, na granici Bosne i Hercegovine – Republike Srpske i Republike Srbije neće biti zabrane za lov u zaštitnom području granice, zaključak je zajedničkog sastanka dvije granične policije.

Dosadašnja praksa tretirala je ispaljivanje hica u pravcu druge države kao međunarodni incident, te je u pojasu granice bio zabranjen lov. Budući da je to stvar konvencionalne prirode, ona se može i mijenjati. Prema njihovim riječima, ovakve iznimke dešavale su se i prije u prošlosti, a nekad i redovno četvorogodišnje, što samo govori o specijalnim i paralelnim odnosima dvije države. Ipak, osnovni razlog donošenja ovakvih izmjena je prvenstveno egzistencijalne prirode.

“Imali smo nekoliko slučajeva u kojima nam se Savez lovaca na graničnim prelazima žalio na nemogućnost lova na graničnim prelazima u Skelanima, Mokronozima i Popovima. Kada su argumentovali da su određene životinjske vrste, koje nisu pod zaštitom države, prisutne na našim graničnim prelazima, morali smo izaći ljudima u susret”, rekao je Mirsad Hadžibarutović, član Komisije za rješavanje pitanja lovačkog graničnog turizma.

Prema riječima Rasima Ljajića, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, ovo je korak susreta potreba građana i volje vlasti, koji bi trebalo da bude institut sam za sebe – ali se sve rjeđe poštuje.

“Nakon što smo uvideli da ovo olakšava lov, prodaju i preprodaju lovine, od čega se hrani mnogo srpskih, bošnjačkih, bosanskih i vlaških porodica u tom delu Srbije i BiH, odlučili smo da pomognemo našim građanima”, zaključio je Ljajić i dodao da je ovo jedan od načina koji bi trebalo da vodi ka liberalizaciji tržišta i konkurentnosti domaćih proizvođača”,

U narednom mjesecu Izmjene i dopune Zakona biće objavljene u Lovačkom glasniku BiH i Lovačkom glasniku Srbije, čime će odluka istodobno postati izvršna.