Prema prvim nepotvrđenim preliminarnim saznanjima, danas je u  Bosni i Hercegovini u proces registracije ušlo Nezavisno udruženje alternativnih umjetnika koje u narednom periodu ne planira potraživati sredstva iz opštinskih, gradskih, kantonalnih, entitetskih i državnih proračuna.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da je ovo umjetničko udruženje odlučilo da, uz stvaralaštvo i kreiranje, samo pokuša postići održivost, a da ne upadne u komercijalu. “Mi ne samo da ćemo u sadržaju biti alternativni i nezavisni, nego ćemo alternativno i nezavisno biti i finansirani. Tako da nam ni na pameti nije da tražimo novac iz javnih institicuia. Vjerujemo da kao kulturni stvaraoci ljudskoj civiilizaciji treba da ponudimo kulturno dobro, koje će biti javno i pripadati kulturi svijeta i čovjeka, a ne da za kakve projekte tražimo od svijeta i javnosti da nas plaća. Svaki drugi oblik finansiranja, ne samo da bi ugrozio našu nezavisnost, nego bi nedvosmisleno i osporio legitimitet alternacije koju zagovaramo”, tvrde iz Udruženja.

Na ovu vijest najžustrije je reagovalo Udruženje osviještenih kulturnih mislilaca koje tvrdi da je ovo jedan od najvećih udara za nezavisnu i alternativnu kulturnu scenu Bosne i Hercegovine, još od Dejtona. “Nezavisna alternativna umjentička scena svoje je najbolje godine u BiH doživljavala tokom rata, i to zahvaljujući izdvajanjem sredstava iz javnih i privatnihh fondova. Tada smo se pred svijetom borili da dokažemo da nije u pitanju propaganda, nego iskonsto stvaralaštvo, inspirisano najfragmentiranijim motivima čiste ljudske duše koja sistemu ne robuje, već ga ispituje i kritički sagledava. U sve težem pronalaženju izraza, novih estetskih formi, izričaja koji mire etičko i estetsko, još nam samo treba ovakav skandal. Ne znamo pod kojim bismo uslovima i pretpostavkama mogli uopšte da zaključimo da nezavisna i alternativna umjetnost ne treba da bude institucionalizovana, i da jo se novac ne isplaćuje iz budžeta”, tvrde osviješteni alternativni mislioci.

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine poručuju da se vidjeti hoće li im se stav promijeniti dok se ne registruju. “Oni su tek ušli u proces registracije što bi moglo potrajati i koji mjesec, uz malo sreće i godinu. Vidjećemo kako će se stvari odvijat, i hoće li imalo omekšat za to vrijeme. Mnogi su omekšali, ne vidimo što i oni ne bi. Nisu stranka, pajel”, saopštili su iz Ministarstva.