Veliki skandal koji se desio u Mostaru, nakon što su popularni Rođeni ukrali gotovo sve transparente Ultrasima, zatresao je ne samo domaću već i svjetsku javnost. NATO savez je zbog globalne sigurnosti odlučio da se upetlja u rješavanje ovog problema.

“Svijet se trenutno nalazi u možda i najvećoj krizi od hladnog rata. Žarišta rata se polako pale širom planete, a posebno u Evropi. Zbog toga smo odlučili da odmah intervenišemo, jer znamo šta je fudbal ljudima na Balkanu, i da se rat u Jugoslaviji nagovijestio nakon nemira na Maksimiru. Ne smijemo dozvoliti da se stvari odvijaju same po sebi i moramo spriječiti potencijalne veće sukobe, jer ovdje nije riječ samo o fudbalu već i o nacionalnim razlikama koje bujaju na starom kontinentu”, poručili su iz NATO saveza.

Savez će direktno preuzeti komunikaciju sa oba kluba i pozvati za pregovarački stol, gdje će razmotriti sve solucije kako da se na miran način riješi ovaj konflikt.

“Ako pratimo pravilnik Ultras navijačkih grupa, onda bi Ultrasi Zrinjski trebali biti ugašeni nakon ovog incidenta. Ali to ne smijemo sada uraditi jer bi samo dodatno pogoršalo situaciju, nego ćemo vidjeti da se ti transparenti vrate preko nas i da umirimo situaciju. Također ćemo poslati i veliki broj trupa u Mostar da čuvaju red u pograničnim dijelovima grada između Hrvata i Bošnjaka, kako bi preventivno djelovali i spriječili sve potencijalne incidente”, dodaju iz NATO saveza.

NATO će pozvati predstavnike navijača na neutralnu teritoriju u Trebinje, gdje će iza zatvorenih vrata razmotriti sve opcije prekida sukoba.