Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik najavio je svoju novu posjetu Moskvi. Gospodin Dodik nakon sukoba sa visokim predstavnikom odlučio je sve institucije RS-a prebaciti u Moskvu kako bi gospodinu Schmidtu bilo što teže doći do njih.

“Mi volimo Rusiju i ona nam je sve. Vrijeme je da se ujedinimo makar malo. Do sada nije bio trenutak za to, ali ovaj Schmidt me izbacio iz cipela. Navalio čovjek da dođe u institucije RS-a iako sam ja fino rekao da tamo nije dobrodošao i da tu nema šta tražiti. Kako bi mu što više otežao dolazak u institucije RS-a ja sa ih odlučio fizički odvojiti. Već sam započeo dogovore i uskoro će se sve institucije RS-a preseliti u našu dragu Moskvu. Svi zaposleni će od sada morati odlaziti u Moskvu na posao, a mi ćemo samo za tu namjenu uvesti dodatne letove iz Banja Luke”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Gospodin Dodik govorio je i o dodatnim značajima ovakvog poteza koji i moga promijeniti kompletnu političku sliku BiH.

“Ovo je svakako prvi put u historiji da neki entitet ima sjedište u skroz drugoj državi. Ja sam o ovome već obavijestio predsjednika Putina i on je oduševljen ovom idejom. Rusija će na ovaj način imati još veći utjecaj na nas, a BiH više neće imati ništa sa našim entitetom. Gospodin Schmidt također može da zaboravi bilo kakve posjete kao i da će moći nastaviti donositi bilo kakve odluke koje će se odnositi na RS”, dodao je Dodik.

Iz izvora bliskih gospodinu Dodiku saznali smo da on planira već do kraja godine održati prvu zvaničnu sjednicu NSRS-a u Moskvi i tako započeti novu epohu politike u BiH.