Austrijski proizvođač i opskrbljivač kafom Julius Meinl International poznavajući moć tzv. rebrendinga odlučio je početi proizvoditi šoljice i kafe aparate za Republiku Srpsku bez fesa.

Njihova odluka u dizajnerskom svijetu nije baš naišla na veliko odobravanje, kao ni kod pojedinih stručnjaka za vizuelni identitet, ali njihov je plan, kažu, izuzetno promišljen.

“Neoliberalni kapitalizam diktira tržište. Mi se moramo prilagođavat, jer se sve više širimo. Vodi se opasna bitka, jer postoje pobunjenička mjesta – na istoku RS pogotovo – koji upravo zbog fesa neće da kupuju i naručuju našu kafu. A uzimaju Franck, mi moramo reagovati”, kaže Julius Meinl V, vlasnik JMI.

Naš drugi izvor, blizak upravi Julius Meinla, tvrdi da u posljednje vrijeme srpska zajednica u Beču uveliko navodi kompaniju na ovaj potez, zbog sve većih žalbi i zahtjeva iz Nevesinja, Kalinovika, Čajniča, Vlasenice, Lopara i Ugljevika, a pogotovo Gacka.

“Mada postoji i druga stvar. Pored svih koškanja na tržištu, imamo malo nemira i u organizaciji jer se već svađaju koji je brend kafe prodavaniji i cjenjeniji – je li to Julius Meinl, ili je Creme – koji je, valja reći za slabije upućene, takođe naš”, kaže naš drugi neimenovani izvor.

Naša stručnjakinja za odnose s javnošću, Anica Prezić, smatra da bi ovaj potez mogao biti dobar za lokalno tržište, ali isključivo vodi ka lokalizaciji i ugrožavanju vizuelnog identiteta.

“Logotip Juliusa mijenjan je, od 1924. godine triput. Prvo je to bio tampnoput dječak – takoreći crnac sa fesom, koji je simbolizovao porijeklo kafe. Onda je promijenio boju lica u crvenu, sa bijelom linijom između fesa i lica, a sad je i bez te linije. Meni uopšte nije jasno kako će izvesti ovu korekciju, jer ne znam nikog ko je ikad zamislio kako stvarno izgleda glava tog dječaka bez fesa”, smatra naša Anica. Ne vjeruje, takođe, da je i tog dječaka iko išta pitao.

Prezić smatra da pod velikom tržišnom najezdom Hausbrandta, Caffe del Doge, Illy, Marcaffea i ostalih Julius mora poduzeti neke korake. “Ipak, ako pogledate nivo cijele države, veoma je indikativno kako će na tu promjenu reagovati principijelni dobavljači iz Federacije. Pitanje je hoće li otkazati saradnju iz principa, ili će Julius morati mijenjati uslove ponude, cijenu po kilogramu, broj šoljica koje dolaze u setu. Tu moraju vrlo oprezno igrati, i pokušati ubijediti kanton po kanton, ako znamo da će pojedini kantoni – ne bi da ih imenujem – ili ostati na Francku, ili preći na Franck. Zeznuta je situacija, nek se saberu pa nek vide”, zaključuje Prezić