Sve češći slučajevi kršenja svih mogućih oblika ljudskih prava, te tretiranja migranata kao nižu rasu kako od strane policije tako i od strane lokalnog stanovništva, primorala je Vladu Republike Hrvatske da ponovo potegne za najradikalnijim mjerama.

Nasilje koje se provodi nad migrantima je sada već nemoguće kontrolisati. Oblici mučenja od strane kako policije tako i stanovništva, ravni su onima koje smo sprovodili u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Stoga je jako bitno to nasilje skloniti s ulice, ne zbog migranata već zbog naše mladeži, koja zaista ne treba da to gleda. Rano je još za njih, kada još malo nabiju godina onda ćemo ih učiti tim metodama. Zbog toga smo odlučili ponovo pustiti u pogon logor Jasenovac”, istakao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Jasenovac neće biti jedini logor koji će biti ponovno pušten u pogon, već će se pratiti stanje s migrantima i po potrebama širiti dalje.

“Jasenovac će biti prvi jer ima najveći kapacitet. Nakon toga ćemo vidjeti koji drugi da otvorimo u ovisnosti od potreba. Tu neće raditi samo pripadnici policije i vojske, dobrodošli su svi dobrovoljci koji žele da iskaljuju svoj bijes i patriotizam nad novim okupatorima. Potrebno je samo da se prijave upravi logora”, dodao je Milanović.

Čak su iz predstavnici vlasti iz Zapadne Hercegovine i određenih dijelova srednje Bosne, odlučili pomoći akciji kako u vidu dobrovoljaca, tako i u obliku deportacije migranata s ovih prostora u Jasenovac.