Kraj jeseni i početak zime već tradicionalno građani Zenice dočekuju smrznuti. Iako se nadležni hvale da je sve spremno za početak sezone grijanja nikom nije palo na pamet da ta sezone počne nešto ranije. Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović poručio je da nema potrebe žuriti sa puštanjem grijanja i da će ono biti pušteno tek kada temperature padaju ispod nule.

“Već godinama je ista situacija u Zenici i mislim da bi se građani do sada morali naviknuti. Cijelo ljeto ste kukali kako vam je vruće sad kad malo zahladni odmah daj grijanje. Mislim da je to krajnje bezobrazno od građana. Svako neka se snađe na svoj način, možete upaliti grijalicu ili šta je znam. Mi grijanje čuvamo i štedimo ga zbog poskupljenja i nestašice. Čim temperatura zraka padne ispod nula stepeni mi puštamo grijanje. Istina trebat će malo vremena dok se radijatori griju, ali tako je kako je”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Prema proračunima meteorologa grijanje u Zenici ako se bude radilo na ovaj način bi trebalo biti pušteno tek krajem novembra.

“Eto, meteorolozi su rekli da ćemo imati jednu finu i relativno toplu zimu. Temperature će tek krajem novembra pati ispod nule mi ćemo tek tada pustit grijanje. Koliko ćemo samo novca uštedjeti na taj način građani nisu ni svjesni. Pozivam sve građane da se malo strpe jer ni nama nije lako vjerujte. Vrijeme leti i brzo će kraj novembra doći, a sa njime i topli radijatori u stanovima građana Zenice”, dodao je Kasumović.