Nakon što je u Albaniji zvanično zabranjeno emitovanje pjesama i spotova srbijanske folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, i u Federaciji BiH pokrenuto je niz aktivnosti kako bi se djelovanje cantora non grata (nepoželjnih pjevača) zakonski regulisalo.

Naime, zastupnici Federalnog parlamenta predložili su izmjene zakona kako bi se audiovizuelnim djelatnicima, medijima i ugostiteljima uvela taksa za poturanje nepoželjnih ili manje poželjnih izvođača iz susjednih zemalja našoj omladini.

Detaljnom analizom zakonskih odredbi zaključili smo da se radi o dosta liberalnijim izmjenama, nego što je to urađeno u Albaniji i drugim zemljama Balkana. Nova zakonska regulativa u Federaciji BiH, dakle, ne predviđa u potpunosti ukidanje emitovanja nepoželjnih pjesama ili izvođača. U skladu s potrebama i ukusima emitera i njihove publike npr. za emitovanje Cecinih pjesama predloženo je uvođenje takse od 100 posto. Ugostitelji i estradni umjetnici su zadovoljni. Kažu, osim za njih, ovo će biti dobra prilika da i država zaradi.

“U potpunosti se slažemo s predloženim izmjenama. Pazi, Ceca je Ceca. Ne možeš ti nju nazor ukinuti. Svaka Cecina je skupa za naručit’, a bogami i za zakitit’. Drugo, znate li šta bi da su naložili ukidanje Cece bilo s mojim repertoarom, ma karijera bi mi bila upitna”, kaže za Šatro estradna umjetnica i kantautorica Sabaheta Porše.

Predlagači kažu da se izmjenama zakona žele obračunati prije svega s licemjerima. Tako će, za slušanje Cece krišom kod kuće ili na nekom prigušenom derneku taksa iznositi vrtoglavih 200 posto.

Na listi izvođača koji potpadaju pod taksu naći će se i Riblja Čorba, Nele Karajlić i Marko Perković Thompson, ali će za njih zbog nešto slabije popularnosti taksa iznositi 50 posto.

U bh. entitetu Republika Srpska uvode kontramjere. Za razliku od Federacije BiH ugostitelji i audiovizuelni djelatnici će za repertoare obogaćene Cecinim pjesmama dobiti poticaje. Planirano je i uvođenje nekih novokomponovanih pjesama i autora u zvanični obrazovni program. Tonovi Svetlane Cece Ražnatović i stihovi Marine Tucaković predstavljali bi obaveznu literaturu muzičkih i literarnih sekcija.