Prema glavi stanovnika, naša država važi za jednu od najzaduženijih u Evropi. Obzirom da smo iscrpili za sada sve mogućnosti MMF-a, vodeći ekonomisti su napravili procjenu da je potrebno promijeniti način zaduživanja.

“U protekle tri decenije smo uzeli toliko novca na kredit da je to nemoguće pobrojati. Zbog toga ne smijemo više da se kockamo i moramo privremeno povući ručnu kočnicu, jer ćemo se dovesti u scenarij u kojem je bila Grčka. Ukoliko dođe do toga, mi nemamo mehanizme pomoću kojih bi se zaštitili i izvadili, naš lager novca nije dovoljan da isplati kompletan dug i onda bi morali proglasiti bankrot. Zato smo se odlučili da uzmemo zaduženje u nečemu drugom”, navodi Nijaz Kalkulator, predsjednik komisije Centralne banke za procjenu ekonomskog stanja.

Kalkulator ističe da je potrebno pratiti nove trendove, i shodno njima prilagođavati sistem zaduživanja.

“Kriptovalute su danas trend u čitavom svijetu, i stvar koja će uskoro postati realnost svih nas. Ukoliko krenemo na vrijeme sa tim, mislim da ćemo imati ogromnu prednost. Akumulirat ćemo taj kapital i lansirati ga kada nam bude najpotrebniji. Vidite da cijene kriptovaluta skaču iz dana u dan i da mnogi svjetski moćnici sve više investiraju u taj sistem naplate. Zato smo odlučili da se zadužimo kao zemlja sa nekih 15.000 Bitcoina i da ćemo da im cijena poraste do maksimuma, kako bi ih pokušali unovčiti i vratiti taj keš u promet”, dodao je Kalkulator.

Trenutno ekspertni tim Centralne banke Bosne i Hercegovine, razmatra validnost svih kriptovaluta, kako bi se opredijelili u kojima da podignu kredite.