Rasprave oko ovogodišnjeg Eurosonga ne jenjavaju na društvenim mrežama i u našoj zemlji, iako se već godinama ne takmičimo. Prvi u Bošnjaka je pozvao pripadnike svog naroda da smire strasti i da ignorišu Eurosong.

“Moram samo poručiti našem narodu da ovo nije naš rat i da ne trebamo da podižemo tenzije oko toga. Razumijemo Srbe i Hrvate u našoj zemlji jer njihove matične domovine se i dalje takmiče. Mi tu više ne učestvujemo i nema potrebe da se bavimo uopšte fenomenologijom tog takmičenja. Smatram da imamo trenutno većih problema u državi i da trebamo tome da se okrenemo a ne nekom takmičenju na kojem nas i nema”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Navodi da i narativ koji se promoviše na ovom takmičenju nije u skladu sa uvjerenjima Bošnjaka i da je bolje da se ne takmičimo.

“Potrebno je da to takmičenje skroz ignorišemo kada već nismo prisutni na njemu. Vidite da se tamo aktivno posljednjih godina promoviše sve ono što nije u našem habitusu. Odavno je to postala najveća LGBT parada na svijetu i to dokazuju svake godine. Najbolje bi bilo da nemamo ni prijenos na TV-u i da jednostavno izignorišemo sva dešavanja oko toga”, dodao je Izetbegović.

Pozvao je sve one koji se bave Eurosongom na društvenim mrežama, da malo usmjere svoje interesovanje na rad i djela Elmedina Konakovića, jer se u posljednjih sedam dana ignoriše na društvenim mrežama.