Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović je primljen danas na Univerzitetski klinički centar Sarajevo zbog anafilaktičkog šoka u koji je pao zbog neočekivanog i šokantnog saznanja da zgrada Predsjedništva BiH nije njegovo vlasništvo, nego vlasništvo države, tj. poreskih obveznika, ergo građana ove zemlje.

“Stanje Člana Predsjedništva je stabilno. Uspjeli smo ga izvući iz šoka. Doduše koristili smo malo manje konvencionalne metode, ali koje se ipak koriste u kriznim i iznenadnim situacijama kao što je ova. Za početak smo mu rekli da zgrada ipak jeste njegova, ali da pravo na korištenje imaju i drugi uposlenici i ostali članovi Predsjedništva. Uskoro ćemo mu polako početi objašnjavati šta to ustav i zakoni kažu o zgradama javnih institucija, ali ne možemo naglo da ne bi opet pao u šok. Za ovo ćemo angažirati eksperta. Sa njim će raditi doktor Omer Ćemalović, glavni stručnjak za psihijatriju u našem centru”, rekla je Muamera Šehić, glasnogovornica UKCS-a.

Došli smo i do izjave Člana Predsjedništva, koji nam je prenio svoje iskustvo kada mu je jedna od radnica ove institucije rekla da to nije u njegovom posjedstvu.

“Mi smo tako pričali malo opušteno, nešto oko nekih sniženja u Zari i ja sam govorio o zimnici koju moja supruga i ja planiramo praviti. Kad sam rekao da želim pokiseliti kupus i staviti ga u podrum Predsjedništva, jer u svom stanu nemam uvjeta za kiseljenje kupusa, ona mi je rekla da to ne mogu raditi i da ovo nije moja privatna zgrada. Ja sam se nasmijao, jer sam mislio da je šala. Međutim, ona mi je onda pokazala papire i ja se od tad ne sjećam najbolje svega. Znam da mi je izbilo crvenilo po vratu i da sam počeo da gubim svijest. Sljedeće čega se sjećam je buđenje na klinici. Evo sad su mi rekli da ipak jeste moje, ali da ovi što rade imaju pravo da dolaze u radno vrijeme i da obave što trebaju. Sad mi je malo lakše”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović će se, čim mu se stanje stabilizira, prebaciti u privatnu kliniku iz sigurnosnih razloga.