Ponukani odlukom princa Harrya i njegove supruge Megan da napuste kraljevsku porodicu i postanu finansijski nezavisni, pripadnici dinastije Izetbegović, Bakir i Sebija Izetbegović odlučili su da krenu njihovim stopama i postanu finansijski neovisni od porodičnog novca, te da nađu sopstvene poslove i počnu sami zarađivati za život.

“Na ovaj korak su nas, svakako, inspirisali ti mladi ljudi koji su rođeni u svili i sa zlatnom kašikom u ustima koji odustaju od svega i odlaze sami da se bore za svoj život i svoju egzistenciju. Rekla sam Bakiru jedne večeri, čim sam vidjela ovu vijest, da je vrijeme da se i nas dvoje odvojimo od zlatnih poluga i da krenemo kroz život da se borimo sami, finansijski neovisni o porodičnom blagu. Ako oni ovako mladi mogu da se odluče na takav poduhvat onda možemo vala i nas dvoje. Svakako imamo dobre karijere i mislimo da neće biti problem da sa našim mjesečnim primanjima održimo isti životni standard bez da nam bilo čega u životu manjka. Nema potrebe više da se krijemo iz zastava porodice Izetbegović. Nismo mi ljuti ni na koga i svakako ćemo nastaviti da podržavamo lik i djelo prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića ali, znate kako kažu, čemu je vakat, tome je i vrijeme, a nama je vrijeme da uzmemo naše živote u sopstvene ruke” – izjaivla je za naš portal Sebija Izetbegović, predstavnica dinastije Izetbegović.

U prelaznom periodu najavljuju da će, još uvijek trošiti blago koje imaju ali da će se što više truditi da i sami svojim radom, trudom i zalaganjem, stvore nešto svoje.