Ekonomski fakultet u Sarajevu, zbog sistematizacije sa tržištem rada u BiH, otvara novi odsjek na svom fakultetu.

Naime, plan ovog fakulteta je da uvede odsjek Siva ekonomija. Na ovom odsjeku bi se učile vještine potrebne za poslovno preživljavanje u BiH i tržištu koje diktira neka određena pravila koja se do sada nisu učila na ovom fakultetu.

“Mi smo do sada imali praksu da učimo naše studente radu po pravilima i u okviru zakona, gdje bi sve bilo legalno i legitimno. Međutim, šta se dešava tim studentima kad izađu s fakulteta? Oni se susreću sa problemima o kojim ništa ne znaju i nisu učili u školi, te možemo reći da su u značajnoj mjeri nespremni za praktičan rad. Stoga smo odlučili da uvedemo ovaj odsjek i pripremimo studente za posao u što boljem smislu”, rekao je Dekan EFSA UNSA, Prof. Dr. Kemal Kozarić.

Kako saznajemo, na odsjeku će se učiti mnoge vještine koje zahtijevaju praktični rad na terenu.

Iako se odsjek tek formira, uspjeli smo saznati prvu radnu verziju silabusa:

1. Povlačenje sredstava iz međunarodnih fondova
2. Finansijski prikaz projekata koji se nikad nisu desili – specijalizovani primjer; nevladine organizacije i javne institucije
3. Dobijanje građevinskog tendera sa cijenom 20% većom nego najbolji ponuđač
4. Prijaviti nula turista na mjestu gdje je oficijelni priliv preko milion godišnje; ljetna škola Međugorje
5. Osnivanje donacijskog centra za napaćeni narod (ubaci državu) i njegovo vanjsko prikazivanje
6. Reketiranje u okvirima zakona i bez posljedica i svjedoka
7. Kako izbjeći porez na industriju veću od milijardu maraka – terenski rad; Ljubuški, Grude, Široki Brijeg
8. Osnove autoputa sa cijenom većom od pet miliona po metru
9. Neulazak u PDV sa prometom preko 200.000 KM – studija slučaja; mala i srednja preduzeća i nargila barovi
10. Kako imati posao sa više od 50 radnika, a da su samo četiri prijavljena
11. Držanje pripravnika 27 godina na toplom obroku
12. Iskorištavanje javne površine za potrebe biznisa bez rashoda
13. Stavljanje u stečaj javnog preduzeća koje ima 0.02% šanse za propadanje, sa ličnim profitom od nekoliko desetina miliona
14. Prodavanje iste nekretnine za pet i više različitih klijenata

Osim radne verzije silabusa saznali smo i listu potencijalnih profesora, koje će fakultet kontaktirati u budućnosti, a ono što smo saznali i prvi je put da se dešava u historiji, je da ovi predavači neće morati imati doktorska zvanja, nego će predavati na osnovu svojih primjera iz prakse.

Lista potencijalnih profesora: Hasan Čengić, Alemko, Nedžad Ajnadžić, Slobodan Stanković, Edhem Bičakčić, Denis Stojinić, Mihrija Pelak, Dinko Slezak, Dragan Čolić, Petar Miličević, Anela Korać, Nedžad Branković.

“Kako možete vidjeti prema planiranom silabusu, ovaj odsjek će biti možda i najteži na našem fakultetu, a mi ćemo pokušati da motivišemo studente i sa drugih odsjeka da uzmu izborne predmete ovamo, jer su u mnogome praktičniji od svih ostalih. Nadamo se da će osnivanje ovog odsjeka učiniti jedan konkretan iskorak u pripremanju studenata za tržište rada, te razvijanje poduzetničkog duha”, zaključuje Kozarić.