Federalni ministar unutrašnjih poslova, Ramo Isak, najavio je široku akciju kodnog naziva “Mali odmor”, kako bi konačno stao u kraj dojavama bombi koje već sedmicama prave velike probleme kako nastavnicima tako i učenicima.

“Pustio sam evo već sedmicama kantonalnim inspektorima i timovima da pokušaju riješiti slučaj, ali situacija se odmakla kontroli. Ove dojave prave ogromne probleme sa čitav sistem i potrebno je hitno riješiti situaciju. Zato sam odlučio da lično preuzmem komandovanjem akcije, da kreiram plan i da nadgledam kompletnu situaciju na terenu. Umjesto da trčimo unaokolo ko bez glave, probat ćemo uletiti direktno u njihove redove i saznati ko je krivac”, ističe Ramo Isak.

U ovoj operaciji će učestvovati nekoliko stotina doušnika koji će biti ubačeni u sve razrede, odakle će prikupljati obavještajne podatke i pokušati presresti i otkriti dojavljivače.

“Okupio sam ekipu dječice koja je prošla kratku obuku za tajne zadatke, a koji će dalje djelovati po našim naređenjima. Oni znaju šta trebaju uraditi i kako da prate, dobro su pripremljeni tako da ih niko neće otkriti i imaju odličan alibi iza sebe, a to je da su učenici. Boravit će tokom časova na nastavi, biti na hodnicima tokom malih i velikih odmora, i dobro osluškivati i pratiti šta djeca pričaju i ko bi mogli biti osumnjičeni. Akciju lansiramo odmah danas i nadam se do kraja sedmice pozitivnom rezultatu”, dodao je Isak.

Operacija “Mali odmor” također broji i nekoliko mobilnih timova specijalne policije, koji su u svakom momentu spremni da se odazovu pozivu doušnika, ukoliko lociraju osumnjičene.