Sredina oktobra je period kada Toplane polako pale svoje pogone, i distribuiraju građanima grijanje. Iako se svi godinama žale da se za pola mjeseca naplati puni, iz Toplana ne planiraju promijeniti taj režim, naprotiv, sada traže metode kako da naplate i nepaljenje.

“Mi već deset dana probijamo termin paljenja grijanja, a glavni krivac tome je toplo vrijeme. Ne možemo građanima pustiti grijanje kada je vani preko 20 stepeni svaki dan, jer bi građani pocrkali po stanovima. Ali sa druge strane to nama pravi problem jer ne znamo kako da naplatimo ovaj mjesec, a moramo da naplatimo jer nam taj novac treba i računali smo na njega. Zato sada tražimo adekvatne mehanizme i opravdanja kako da naplatimo ovaj mjesec po punoj cijeni”, ističu iz direkcije Toplana.

Ako već ne mogu pustiti grijanje, iz direkcije poručuju da razmišljaju pustiti nekako hlađenje samo kako bi opravdali naplaćivanje.

“Imamo neku ideju da pustimo hladnu vodu kroz cijevi, pa da tako rashlađujemo objekte tokom ovih dana, samo da nekako opravdamo djelovanje. Mada postoji i solucija probnog grijanja takozvanog, to uvijek može biti dobra izvlakuša na osnovu koje možemo opravdati račun. Sve u svemu moramo nešto uraditi, jer nećemo dopustiti da građani i ovaj mjesec plate sitni paušal”, dodali su.

Direkcija Toplana će također prihvatiti i dobrovoljno uplaćivanje građana po zimskog režimu, ako ne žele da im u stanu sprovedu neku od prve dvije opcije.